Тијело шаље сигнале: Ово су најчешћи показатељи да вам фале протеини

ГС
Тијело шаље сигнале: Ово су најчешћи показатељи да вам фале протеини

У данашњем свијету гдје је здрава исхрана кључна за одржавање виталности и добробити, недостатак протеина може бити озбиљан проблем који утиче на ваше здравље и перформансе. Да бисте били сигурни да уносите довољно протеина, важно је препознати и разумјети најчешће показатеље недостатка овог виталног нутријента.

Слабост и умор

Недостатак протеина може довести до слабости мишића и општег осјећаја умора. Протеини су есенцијални за обнову и изградњу мишића, па недостатак овог нутријента може утицати на вашу снагу и енергију.

Губитак мишићне масе

Ако примијетите да губите мишићну масу или да вам се мишићи чине мање дефинисаним, то може бити знак недостатка протеина. Недостатак протеина може довести до катаболизма мишића, што може бити штетно за вашу укупну мишићну функцију.

Лоша регенерација и спор опоравак

Протеини су кључни за регенерацију ткива и опоравак након физичке активности. Ако примијетите да се ваше тијело спорије опоравља након тренинга или повреде, то може бити знак недостатка протеина у исхрани.

Слаба имунолошка функција

Протеини играју кључну улогу у јачању имунолошког система и борби против инфекција. Недостатак протеина може ослабити ваш имунолошки систем, чинећи вас подложнијим различитим болестима и инфекцијама.

Проблеми са косом, кожом и ноктима

Недостатак протеина може утицати на вашу кожу, косу и нокте, што може резултирати сувоћом, ломљивошћу и недостатком сјаја. Протеини су кључни за одржавање здравља ових ткива и недостатак може довести до различитих проблема.

Како бисте обезбиједили адекватан унос протеина, важно је укључити разноврсне изворе протеина у своју исхрану, као што су месо, риба, јаја, млијечни производи, махунарке, орашасти плодови и семенке. Такође, можете размотрити употребу додатака протеина ако имате потешкоћа у задовољењу својих нутритивних потреба путем исхране.

Пазите на ове показатеље и будите сигурни да уносите довољно протеина како бисте одржали своје здравље и добробит на оптималном нивоу. У случају било каквих забринутости или недоумица, увијек је препоручљиво консултовати се са стручњаком за исхрану или љекаром.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана