Откривено шта погоршава шансе за изљечење рака дојке

GS
Foto: YouTube

Уношење превише масне хране и претилост могу погоршати шансе за изљечење рака дојке, кажу кинески научници у истраживању које је у САД-у објавио Proceedings of the National Academy of Sciences.

Прехрана с високим процентом масти узрочник је високог ризика за малигну прогресију рака кроз поремећај цријевне микрофлоре, према научницима који су рекли и да је цријевна микрофлора повезана с дебљином везана и уз лошију прогнозу код пацијентица с раком дојке.

"Претилост би могла придонијети убрзању прогресије тумора или умањити учинак хемотерапије".

Тим, предвођен докторима и научницима са Универзитета Сун Yat-Sen у Гуангзхоу, упозорио је да би претилост могла придонијети убрзању прогресије тумора или умањити учинак  хемотерапије, што у завршници доводи до лошије прогнозе.Тестови и анализе показали су да цријевна микрофлора повезана с прехраном богатом мастима узрокује да тијело производи превише аминокиселине леуцина што је процес за који кажу да потиче убрзано напредовање и погоршање исхода рака дојке и меланома.

Међутим у исто вријеме тестови указују на везу цријева-коштана срж-тумор што би заузврат могло показати широки пут за терапеутске стратегије против рака, преноси Index.hr.

Број претилих људи удвостручио се на готово 900 милиона између 1990. и 2022.

Друга су истраживања указала на вишак килограма као узрок рака, према Универзитет Тексас.

Број људи широм свијета класификоваих као претили удвостручио се на готово 900 милиона између 1990. и 2022., према подацима које је прикупила Свјетска здравствена организација, која такође  процјењује да око 2,5 милијарде одраслих људи у свијету има прекомјерну тежину.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана