Научници открили повезаност с врстом хране која повећава ризик од рака

ГС
Научници открили повезаност с врстом хране која повећава ризик од рака

Научници из Сингапура недавно су открили забрињавајућу повезаност између конзумирања одређене хране и повећаног ризика од рака.

Како наводи Тhe Mirror, тим истраживача открио је да конзумација масне и слатке хране узрокује да тијело производи спој који може привремено искључити способност ген који је кључан у сузбијању тумора.

У револуционарном открићу, откривено је да метилглиоксал има способност блокирања способности гена БРЦА2 у борби против рака.

Главни истраживач и директор Центра за истраживање рака Националног универзитета у Сингапуру доктор Асхок Венкитараман рекао је да метилглиоксал покреће уништавање гена БРЦА2, смањујући тако његово дјеловање у станицама. Иако је тај учинак привремен, његово дјеловање може спријечити функцију БРЦА2 у превенцији тумора.

Он је објаснио је да честа конзумација ултрапрерађене хране богате мастима и шећером може довести до повећаног генетског оштећења и повећаног ризика од рака.

"Открили смо да метилглиоксал инхибира функцију БРЦА2 у превенцији тумора, на крају узрокујући грешке у нашој ДНК које су рани знакови упозорења за развој рака", објаснио је.

Студија је такођер примијетила да особе с дијабетесом и предијабетесом често имају висок ниво метилглиоксала. Истраживачи су упозорили да је потребно даљње истраживање, будући да је студија проведена на културама станица, а не на људским субјектима. Иначе ова студија објављена је у часопису Целл.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана