Naučnici otkrili povezanost s vrstom hrane koja povećava rizik od raka

GS
Naučnici otkrili povezanost s vrstom hrane koja povećava rizik od raka

Naučnici iz Singapura nedavno su otkrili zabrinjavajuću povezanost između konzumiranja određene hrane i povećanog rizika od raka.

Kako navodi The Mirror, tim istraživača otkrio je da konzumacija masne i slatke hrane uzrokuje da tijelo proizvodi spoj koji može privremeno isključiti sposobnost gen koji je ključan u suzbijanju tumora.

U revolucionarnom otkriću, otkriveno je da metilglioksal ima sposobnost blokiranja sposobnosti gena BRCA2 u borbi protiv raka.

Glavni istraživač i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru doktor Ashok Venkitaraman rekao je da metilglioksal pokreće uništavanje gena BRCA2, smanjujući tako njegovo djelovanje u stanicama. Iako je taj učinak privremen, njegovo djelovanje može spriječiti funkciju BRCA2 u prevenciji tumora.

On je objasnio je da česta konzumacija ultraprerađene hrane bogate mastima i šećerom može dovesti do povećanog genetskog oštećenja i povećanog rizika od raka.

"Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora, na kraju uzrokujući greške u našoj DNK koje su rani znakovi upozorenja za razvoj raka", objasnio je.

Studija je također primijetila da osobe s dijabetesom i predijabetesom često imaju visok nivo metilglioksala. Istraživači su upozorili da je potrebno daljnje istraživanje, budući da je studija provedena na kulturama stanica, a ne na ljudskim subjektima. Inače ova studija objavljena je u časopisu Cell.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana