Evo šta uraditi ako želite savršenu figuru do ljeta

G.S.
Foto: Badi baj Andrea

Razvijanje zdravih navika i rutina može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i produktivnost, kao i vežbanje

Ako imate redovnu rutinu vežbanja, vjerovatno ste iskusili periode sagorjevanja i zastoja u napretku (plato). Iako je ovo normalno i vjerovatno dobar znak da ste bili dosljedni, može biti veoma demotivišuće i natjerati vas da se zapitate gdje ste pogriješili.

„Kada procjenjujete svoju rutinu vježbanja, želite da budete sigurni da uvijek vidite napredak. Ako ste primjetili zatišje u svom napretku tokom treninga ili počinjete da se osjećate demotivisanim, možda je vreme da promijenite stvari“, rekao je lični trener Džejmi Rejmidž za HuffPost.

Dodao je da ako vučete noge toom tri ili četiri uzastopna seta, to može biti znak da je vrijeme da tu vežbu zamijenite drugom. Da biste promijenili svoju rutinu vežbanja, fokusirajte se na učestalost, intenzitet, vrijeme i vrstu treninga.

„Da biste promijenili svoju rutinu, mogli biste da razmotrite učestalost svojih treninga i dodate još jedan trening nedeljno, ili biste mogli da povećate intenzitet ili vrijeme svojih treninga. Ne mora nužno da bude potpuna promjena režima, već mala prilagođavanja koja mogu biti podjednako korisna“, objasnila je fiziolog Inez Grifin.

Ali prije nego što promenite svoju rutinu, Rejmidž je preporučio da pogledate još dvije stvari — da li ste motivisani da se držite svoje trenutne rutine i da li osjećate da je vaš napredak zastao.

„Promjena rutine vežbanja može vam pomoći da izazovete svoj um i tijelo novim i zanimljivim vježbama koje ciljaju na mišiće koje možda niste radili neko vrijeme“, dodao je Rejmidž.

Grifin je rekla da je najvažnije da ostanete fokusirani na svoje ciljeve. ,,Ovo bi moglo značiti povećanje udaljenosti koju trčite, plivate, hodate ili vozite bicikl za 10% svake dve do osam nedelja“, rekla je ona.

Takođe, ako već možete lako da uradite određeni broj ponavljanja vežbe, možda ćete željeti da malo povećate broj ponavljanja ili težinu tegova koje koristite.

Grifin je dodala da uvek možete probati nešto novo i videti da li vam odgovara. ,,Uvijek slušajte svoje telo i na kraju ćete razviti rutinu koja najbolje funkcioniše za vas i vaše tijelo“, primjetila je ona.

Razvijanje zdravih navika i rutina može imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje i produktivnost, kao i vježbanje, što pomaže da pozitivno ponašanje učinite nešto što radite automatski i lakše. Međutim, stručnjak za mentalno zdravlje Lisa Gan primjetila je da se vaši hormoni sreće donekle smanjuju kada vam dosadi rutina vežbanja, tako da je to još jedan znak da biste trebali promijeniti svoju rutinu.

,,Ovo može značiti da promijenite ono što radite, kada to radite, pa čak i sa kim to radite. Može biti od pomoći da ostanete angažovani i fokusirani dok vježbate“, dodala je Gan. Osim što pobjeđuje dosadu i povećava hormone dobrog osjećanja, vježbanje takođe pomaže u smanjenju hormona stresa ili kortizola. ,,Ako je vaš primarni cilj tokom vježbanja da poboljšate snagu mišića, možete kombinovati trening snage sa kardio treningom da biste smanjili nivo kortizola“, rekla je Gan.

Kada razmišljate o odmoru od vježbanja, verovatno se često fokusirate na svoje tijelo i mišiće. Ali Gan je primetila da vaš um može da ,,izgori“ tokom vježbanja na sličan način.

Ona je dodala da fizičko sagorjevanje može izazvati umor i demotivaciju, uzrokujući pogoršanje mentalnog zdravlja. Imajuć́i to na umu, važno je da unesete raznovrsnost u svoju rutinu vježbanja i da nađete zadovoljstvo u nekoliko drugih izvora koji se ne bave vježbanjem.

Na ovaj način ćete izbjeći da vam se u pauzi od vežbanja ne pogorša mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana