Oprez: Ova pića mogu da dovedu do insulinske rezistencije i dijabetesa

Srna
Foto: Facebook

Udomljavanje želji za slatkim može imati cijenu za naše zdravlje, ali ne mora se nužno raditi o desertima.

Neki napici takođe mogu uzrokovati insulinsku rezistenciju i debljanje. Nutricionistkinja Trista Best i dijetetičarka Krutika Nanavati otkrile su o kojim je pićima riječ.

Peckanje, crvenilo i bilo koju promjenu na stopalu odmah prijavite ljekaru.

Pet ranih simptoma dijabetesa koje ne smijemo ignorisati

1. Gazirani sokovi

Gazirani napici prepuni su šećera, a redovno pijenje moglo bi naštetiti našem zdravlju i struku. Ti gazirani sokovi omogućuju brz dotok glukoze u krvotok, što dovodi do skokova nivoa šećera u krvi i izaziva niz štetnih metaboličkih učinaka.

"Gazirana pića bogata su dodanim šećerima i često sadrže više od 40 grama po porciji. Visok sadržaj fruktoze brzo povećava nivo šećera u krvi, što dovodi do skokova insulina. Vremenom to može uzrokovati insulinsku rezistenciju, značajno doprinoseći nakupljanju trbušne masnoće", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Energetski napici

Energetska pića mogu povećati nivo šećera u krvi. Prepuni vještačkih zaslađivača i kofeina, ovi napitci mogu dovesti do porasta nivoa glukoze. Štaviše, prekomjerna konzumacija energetskih pića može doprineti nakupljanju sala na trbuhu.

Nanavati upozorava: "Ovi napici ne sadrže samo visoke nivoe šećera već i kofein i druge stimulanse. Sadržaj šećera u energetskim napicima može dovesti do brzih skokova šećera u krvi i posljedičnih padova doprinoseći povećanoj žudnji, većem unosu kalorija i nakupljanju sala na trbuhu."

3. Voćni sokovi iz prodavnice

Uprkos svom prirodnom porijeklu, voćni sokovi obično se podvrgavaju obradi kojom se uklanjaju vlakna, dok se sadržaj šećera koncentrira. Kao rezultat toga, čak i bez dodanih šećera, ovi sokovi mogu uzrokovati značajan porast nivoa šećera u krvi.

"Iako se reklamiraju kao zdravi, mnogi voćni sokovi kupljeni u radnjama puni su dodatih šećera. Nedostatak vlakana u tim sokovima dovodi do brze apsorpcije šećera uzrokujući skokove šećera u krvi i skladištenje masti oko središnjeg dijela", tvrdi Nanavati.

4. Kupljeni smutiji

Kada napravimo zdravi recept kod kuće, smutiji mogu biti sjajan način da u svoju ishranu unesemo puno hranjivih stvari. Međutim, kada se u mješavinu dodaju pogrešni sastojci i ako su puni šećera, mogu imati štetne učinke. To je obično slučaj s varijantama kupljenim u radnji.

5. Sportska pića

"Iako su sportska pića osmišljena kako bi nadoknadila ugljene hidrate koje ste izgubili tokom vježbanja i osigurala elektrolite za hidrataciju, mnoga od njih takođe sadrže dodate šećere, što može uzrokovati brz skok nivoa šećera u krvi", upozorava Best.

Međutim, ističe da skok šećera u krvi nije nužno loš ako smo sagorijevali ugljene hidrate intenzivnim vježbanjem. "Za one koji ne vježbaju ili prekomjerno konzumiraju sportska pića, brz porast šećera u krvi može da doprinese razvoju insulinske rezistencije, dijabetesa i drugih negativnih zdravstvenih ishoda tokom vremena", zaključila je Best, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana