Од забаве до зависности: Права прича о алкохолизму

др мед мр сци Александа Пејић
Од забаве до зависности: Права прича о алкохолизму

Алкохол често делује као привремени лијек за несигурност, али је реалност много комплекснија. Док алкохол може привремено учинити некога срећнијим на забавама или опуштенијим у социјалним ситуацијама, дубоко је укорјењен у борби појединца са сопственим изазовима и несигурностима.

Истина је да слава и притисак јавности не стварају алкохоличаре – они се често окрећу слави и алкохолу у потрази за олакшањем од својих унутрашњих борби.

Савремени третмани алкохолизма наглашавају важност прилагођеног приступа, интегришући третмане менталног здравља с терапијом овисности. Овакав приступ омогућава свеобухватну његу, узимајући у обзир све аспекте појединчеве борбе. Од персонализованих планова лијечења до интеграције вршњачке подршке и холистичких терапија, третмани су усмјерени на побољшање укупног благостања појединца, не само на борбу против овисности.

Зашто је важно потражити стручну помоћ код алкохолизма?

У борби против алкохолизма, кључно је разумјети да није довољно само жељети промјену – потребна је стручна подршка и разумевање. Алкохолизам је комплексан и не може се посматрати само као лични неуспјех или морална слабост.

Приступање проблему са емпатијом и стручношћу омогућава ефикасније и хуманије решење, наглашавајући важност медицинске интервенције уместо правне казне.

Битно је имати на уму да режими лијечења морају бити прилагођени специфичним захтјевима сваког појединца, те да оно што је успјешно за једну особу можда неће бити успјешно за другу. У вашем је интересу да разговарате са здравственим стручњацима или специјалистима за овисности ако се ви или неко кога познајете борите с алкохолизмом. Ови професионалци могу дати најажурније и индивидуализиране опције лијечења.

За крај овог текстова о алкохолизму, цитирам један дио из књиге „Психологија: Теме и варијације“ аутора Вејна Вајтена:

„Ако је алкохолизам болест, онда је чудна, јер је алкохоличар најдиректнији узрок своје болести. Ако алкохолизам није болест, шта би друго могло бити?… Ако се алкохолизам дефинише као лични неуспјех или морална слабост, мање је вјероватно да ће се на алкохоличаре гледати са симпатијом и саосјећањем. Могли би бити упозорени да престану пити, бити стрпани у затвор или на неки други начин кажњени. Овим одговорима на њихов алкохолизам управљао би првенствено правни систем, а не здравствени систем, јер медицинске интервенције нису дизајниране да исправе моралне недостатке.“ 

(Аутор текста је специјалиста психијатрије)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана