Od zabave do zavisnosti: Prava priča o alkoholizmu

dr med mr sci Aleksanda Pejić
Od zabave do zavisnosti: Prava priča o alkoholizmu

Alkohol često deluje kao privremeni lijek za nesigurnost, ali je realnost mnogo kompleksnija. Dok alkohol može privremeno učiniti nekoga srećnijim na zabavama ili opuštenijim u socijalnim situacijama, duboko je ukorjenjen u borbi pojedinca sa sopstvenim izazovima i nesigurnostima.

Istina je da slava i pritisak javnosti ne stvaraju alkoholičare – oni se često okreću slavi i alkoholu u potrazi za olakšanjem od svojih unutrašnjih borbi.

Savremeni tretmani alkoholizma naglašavaju važnost prilagođenog pristupa, integrišući tretmane mentalnog zdravlja s terapijom ovisnosti. Ovakav pristup omogućava sveobuhvatnu njegu, uzimajući u obzir sve aspekte pojedinčeve borbe. Od personalizovanih planova liječenja do integracije vršnjačke podrške i holističkih terapija, tretmani su usmjereni na poboljšanje ukupnog blagostanja pojedinca, ne samo na borbu protiv ovisnosti.

Zašto je važno potražiti stručnu pomoć kod alkoholizma?

U borbi protiv alkoholizma, ključno je razumjeti da nije dovoljno samo željeti promjenu – potrebna je stručna podrška i razumevanje. Alkoholizam je kompleksan i ne može se posmatrati samo kao lični neuspjeh ili moralna slabost.

Pristupanje problemu sa empatijom i stručnošću omogućava efikasnije i humanije rešenje, naglašavajući važnost medicinske intervencije umesto pravne kazne.

Bitno je imati na umu da režimi liječenja moraju biti prilagođeni specifičnim zahtjevima svakog pojedinca, te da ono što je uspješno za jednu osobu možda neće biti uspješno za drugu. U vašem je interesu da razgovarate sa zdravstvenim stručnjacima ili specijalistima za ovisnosti ako se vi ili neko koga poznajete borite s alkoholizmom. Ovi profesionalci mogu dati najažurnije i individualizirane opcije liječenja.

Za kraj ovog tekstova o alkoholizmu, citiram jedan dio iz knjige „Psihologija: Teme i varijacije“ autora Vejna Vajtena:

„Ako je alkoholizam bolest, onda je čudna, jer je alkoholičar najdirektniji uzrok svoje bolesti. Ako alkoholizam nije bolest, šta bi drugo moglo biti?… Ako se alkoholizam definiše kao lični neuspjeh ili moralna slabost, manje je vjerovatno da će se na alkoholičare gledati sa simpatijom i saosjećanjem. Mogli bi biti upozoreni da prestanu piti, biti strpani u zatvor ili na neki drugi način kažnjeni. Ovim odgovorima na njihov alkoholizam upravljao bi prvenstveno pravni sistem, a ne zdravstveni sistem, jer medicinske intervencije nisu dizajnirane da isprave moralne nedostatke.“ 

(Autor teksta je specijalista psihijatrije)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana