Прање косе два пута: Ево шта кажу експерти

GS
Foto: X.com

Многи на ТикТок-у заговарају дупло шампонирање косе, а један од поборника Мо Стајлс тренда објаснио је да прво шампонирање уклања наслаге са косе, док друго дубље чисти скалп.

Али да ли дупло шампонирање косе заиста може утицати на чистоћу и здравље ваше косе? Стручњаци кажу да је то могуће, али дупло прање шампона није за свакога.

Ево шта треба да знате о двоструком прању шампона, ко би требало да га испроба и савјете дерматолога за одржавање ваше косе чистом и здравом.

Да ли треба да шампонирате косу двапут?

Дерматолог Мелани Палм открила је за Health да одлука да ли ћете косу шампонирати два пута зависи од неколико фактора, укључујући тип косе, колико сте активни и које су ваше личне потребе за негом косе.

Дерматолог Брендан Кемп је додао да је дупло прање шампона одлично за уклањање накупљања уља, прљавштине, зноја и остатака производа са власишта и косе. Такође може помоћи у чишћењу коже главе и косе од мртвих ћелија коже, микроорганизама и непријатних мириса.

Палм је примијетио да ово дубинско чишћење може бити посебно корисно за људе са коврџавом или грубом косом, или за све који не перу косу данима. „Људи који не перу косу често приметиће да ће двоструко прање косе учинити косу чишћом јер је ефикасније у уклањању масноће и наслага него да су је опрали само једном“, додао је Кемп.

Дупло прање шампоном такође може бити корисно за људе са маснијим скалпом јер помаже у уклањању вишка себума, уља и других остатака, за које Палм каже да су критични за здравље власишта и косе. Исто важи и за људе који се више зноје због честих вежби. Кемп је приметио да приликом двоструког шампонирања можете користити и сопствене посебно формулисане шампоне ако су вам потребни. На пример, људи који имају псоријазу или често пливају у базену могу користити своје посебне шампоне за двоструко прање.

Међутим, дупло прање шампона неким људима може учинити више штете него користи. „Ова метода је најбоља за оне који не перу косу сваки дан или сваки други дан, јер постоји ризик од исушивања власишта и косе“, додао је Палм. Коришћење ове технике прања косе сваки дан или сваки други дан може уклонити превише уља са власишта и косе, што може учинити косу осетљивијом на ломљење или топлоту, рекао је Кемп. Додао је да код људи са осетљивим скалпом двоструко прање шампона може чак изазвати сувоћу, перут или перутање.

Да ли то значи да треба да нанесете и регенератор два пута?

Иако је сврха дуплог шампонирања да се ваша коса и власиште ослободе накупина и масноће, коришћење регенератора два пута вероватно неће имати исти ефекат, рекао је Кемп, додајући да би то могло да умањи ефекте дуплог шампонирања. ,,Обично не препоручујем да користите регенератор два пута током прања. Исплативије је оставити регенератор на коси препоручено време, обично између три до пет минута, него да га користите два пута", објаснио је Палм. Ако не видите резултате које желите од регенератора, Палм препоручује да користите онај са хидратантнијом формулом.

Како перете косу за оптимално здравље?

Када је у питању шампонирање, не постоји јединствени приступ, а Кемп је приметио да најбоља метода зависи од нивоа уља на кожи главе, сувоће, типа косе, фризуре и других фактора. ,,Учесталост прања косе такође треба да буде прилагођена вашем начину живота и нивоу активности. Неки људи ће морати да је перу чешће од других", додао је Палм.

Али као опште правило, људи са равном косом треба да перу косу свака два до три дана, каже Палм. Они са коврџавом или грубом косом, која је сува и порознија, могу да је перу сваких четири до седам дана.

Поред редовног шампонирања косе, постоје и друге ствари које можете да урадите да бисте одржали косу здравом:

Будите нежни са косом, што значи да не носите репове или пунђе често јер то може довести до ломљења.

Смањите количину топлоте коју користите на коси. Фенови за косу, пегле и други алати могу ослабити косу и довести до оштећења.

Очешљајте косу пре прања да бисте смањили запетљавање и чупање. Такође, нежно чешљајте косу јер повлачење може довести до губитка косе.

Масирајте власиште под тушем да равномерно распоредите шампон или балзам и нежно очистите кожу главе. Редовна масажа коже главе може стимулисати циркулацију крви у кожи главе и фоликулима косе.

За више индивидуализованих информација о томе како најбоље да бринете о својој коси, посебно ако патите од опадања или проређене косе, консултујте се са дерматологом, преноси НајженаАло.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана