Киберохондрија: Кад интернет постане извор анксиозности

Мр сци др мед Александар Пејић
Киберохондрија: Кад интернет постане извор анксиозности

У данашњем добу дигиталне технологије, гдје су информације доступне на длану, све је чешћа појава "киберохондрије" - стања у којем појединци прекомјерно претражују симптоме болести на интернету, што може довести до непотребног анксиозног стања и погоршања менталног здравља.

Као специјалиста психијатрије, желим вам приближити овај феномен и указати на могуће начине како се носити с њим.

Шта је киберохондрија?

Киберохондрија је облик анксиозности повезан с прекомјерним коришћењем интернета за претраживање информација које се тичу здравља, посебно симптома болести. Особе које пате од киберохондрије често мисле да имају озбиљне здравствене проблеме, засноване на садржајима које прочитају на интернету, без обзира на стварне медицинске дијагнозе.

Киберoхондрија може имати озбиљан негативан утицај на живот појединца, доводећи до анксиозности, стреса, поремећаја спавања, па чак и до изолације, јер особе почињу избјегавати социјалне интеракције из страха да не добију неку болест.

A cartoon of a doctor using a stethoscopeDescription automatically generated

Имао сам пацијента, за потребе овог текста назваћемо га Томо, који је свакодневно проводио сате претражујући симптоме различитих, често озбиљних болести. Упркос бројним љекарским прегледима који нису показали присуство тих болести, Томо није могао престати с претраживањем, што је довело до озбиљне анксиозности. Кроз терапију смо радили на техникама смањења анксиозности и постављању здравих граница у коришћењу интернета.

Као што је рекао Бил Гејтс, оснивач и власник „Микрософт“ корпорације: "Интернет је постао градски трг за глобално село сутрашњице." 

Нажалост, тај исти трг понекад може бити извор нереалних страхова и анксиозности кад се користи некритички. Надам се да ће овај текст помоћи у разумијевању шта је киберохондрија и потакнути вас да размислите о својим навикама претраживања здравствених информација на интернету. Важно је бити информисан, али исто тако и задржати критички став према информацијама које налазимо онлајн и увијек се консултовати са стручњаком.

Аутор је специјалиста психијатрије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана