Како да подмладите мозак у 5 корака

ГС
Како да подмладите мозак у 5 корака

Да ли сте се питали како и зашто људи у позним годинама често имају развијеније мождане вијуге од много млађих особа? Зашто им је концентрација боља и зар је могуће да њихов мозак уопште не стари?

Одговор се крије у њиховим животним навикама, пише магазин „Срећна жена”.

Ево како подмладити мозак у 5 корака.

1. Килограми не треба да се гомилају

Јесте ли знали да вишак килограма доводи до бржег старења мозга? То су утврдили научници из Питсбурга, који су дошли до закључка да је мозак гојазних људи око четири одсто мањи од мозга оних који имају оптималну тјелесну тежину. Такође, код гојазних особа је током испитивања примјећен поремећај пажње, а когнитивне функције су им биле ослабљене. С друге стране, истраживачи из Њујорка утврдили су да сало, нарочито око струка, доводи до стварања једињења која повећавају ризик од деменције.

Стручњаци истичу да губитак од 5 до 10 одсто тјелесне тежине значајно може побољашти когнитивне функције код гојазних особа.

2. Морате се покренути и то што прије!

Физичка активност погодује мозгу, потврдила је студија коју су спровели стручњаци са Универзитета у Вашингтону. Они су утврдили да је мозак спортиста често у бољем стању у односу на мозак људи који практикују седентарни начин живота. То је зато што се приликом физичке активности ослобађају неурохемикалије које потпомажу одржавање крвних судова мозга, што чува наше мождане функције и спријечава (или бар успорава) пропадање нервног система које често иде руку под руку са старењем. Истраживања су показала да мозак људи који нису физички активни стари готово дупло брже од мозга оних који јесу.

Добра вијест је да не морате да се „убијете” од вјежбања. Довољно је да одвојите свега двадесетак минута дневно за физичку активност. Најпрепоручљивије активности су вожња бицикла и брзо ходање, али и све друго што можете радити на свјежем ваздуху.

3. Не заборавите да сваког дана пијете довољно воде– мозак треба да буде хидриран!

Редовно конзумирање воде побољшава концентрацију, али и расположење. Вода не само да олакшава хранљивим материјама да стигну до ћелија, већ потпомаже елиминисање штетних материја из организма. Стручњаци упозоравају да људи који не пију довољно воде чешће имају проблем са концентрацијом и памћењем, али и главобољом.

Ако примјетите да су вам когнитивне функције ослабљене, обавезно почните да пијете 6-8 чаша воде дневно. Можете конзумирати и чајеве, али без шећера, а требало би да избегавате индустријски прерађене напитке – како газиране тако и негазиране.

4. Добро друштво активира мождане вијуге

Провођење времена с породицом и пријатељима не само да смањује лучење хормона стреса, већ и подстиче лучење хормона среће. С друге стране, квалитетно проведено вријеме с драгим људима стимулише производњу протеина ФНДЦ, који позитивно утиче на развој неурона.

Стручњаци истичу да је довољно имати једну или двије особе крај којих се осјећате срећно и испуњено.

5. Масне киселине чувају здравље мозга

Поједина истраживања су показала да људи који једу намирнице богате омега-3 и омега-6 масним киселинама имају мањи ризик да оболе од депресије, а притом су много бољи у рјешавању когнитивних тестова, концентрација им је на завидном нивоу и немају проблема с памћењем или их имају много мање од људи који не једу те намирнице.

Прије него што посегнете за здравим мастима у облику суплемената, потрудите се да обогатите јеловник намирницама које их садрже, као што су масна риба, орашасти плодови и екстра дјевичанско маслиново уље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана