Само једна кашичица овог зачина дневно "истопиће" вам масне наслаге

ГС
Foto: Илустрација

Уколико покушавате да изгубите килограме, заборавите на смутије и друге напитке и у своју исхрану убаците зачине.

Нова истраживања показују да један зачин посебно помаже у бржем губитку килограма.
Ријеч је кумину, који смањује масне наслаге и побољшава ниво холестерола.

Наиме, истраживачи са иранског Универзитета медицинских наука Схахид Садоугхи насумично су подијелили 88 жена с прекомјерном килажом у две групе.

Током истраживања које је трајало три мјесеца, обе скупине жена добијале су савјете о исхрани и на тај начин смањивале су дневни унос калорија. Међутим, једна скупина жена дневно је јела три грама кумина у праху, који је био размућен у шољи јогурта.

Друга скупина жена конзумирала је исту количину јогурта без додатка зачина.

На крају истраживања, жене које су дневно конзумирале кумин изгубиле су око 1,5 килограм више од жена које га нису конзумирале.

Занимљиво је да су поред губитка килограма, смањиле и удио масти за 14,64 посто, што је готово троструко у односу на губитак од 4,91 посто који је забиљежила друга група.

Такође, конзумација кумина донијела је и друге здравствене предности. Код групе која је конзумирала кумин, ниво штетних масноћа у крви знатно се смањио у односу на групу која није конзумирала кумин.

Важно је истаћи да је кумин богат фитостеролима за које се зна да спречавају апсорпцију холестерола у тијелу.

Будући да је ово прво истраживање које је показало да зачин има користи за мршављење, аутори студије такође нагађају да кумин, као и други љути зачини, привремено повећава брзину метаболизма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана