Ово су симптоми који претходе нервном слому

ГС
Ово су симптоми који претходе нервном слому

Специјалиста медицинске психологије на Клиници за психотерапију Војномедицинске академије (ВМА), доктор Горан Кличковић је прије пар година дао савјет када је право врухеме да особа оде код психолога и потражи помоћ.

-Људи се обраћају психологу или психотерапеуту онда када актуелна криза, сметње, тегобе или симптоми, нарасту до те мере да трпљење више није могуће. Искуство показује парадоксално, што је тегоба или трпљење веће - већа је мотивација за суочавање са проблемом – каже он.

Човек је тада спремниј и истрајнији у томе, додаје, да сагледа разлоге и узроке проблема. Криза настаје када животни догађај или стресор надиђу наше искуство и актуелни емоционални капацитет.

У процесу рада на себи, у склопу психолошког савјетовања, временом се симптоми и тегобе ублажавају јер њихова сигнална функција губи на значају након што се фокусирамо на проблем.

-Сигнали који указују на нервни слом су промене, односно појава једне специфичне или опште дисфункционалности, али и трпљење које осећамо када наши капацитети нису довољни да се адаптирају на промену односно на неки животни догађај. Испољавају се као промене расположења, здравствене сметње, промене понашања, неефикасност и тако даље. Што је криза интензивнија и трпљење веће - људи се пре покрену. А ако су сметње блаже, подношљивије, ми смо склони да се адаптирамо, да подигнемо ниво адаптације на трпљење и игноришемо сигнале – каже др Кличковић.

Како се ослободити стреса и његовог негативног утицаја на здравље?

-Важно је да се покренемо и активно приступимо решавању проблема. Да покушамо да сагледамо шта је то у нашем искуству и животном стилу што нас доводи до дисфункционалности и тегоба.

Обраћање професионалцима из области менталног здравља је један од начина да активније и амбициозније сагледамо узроке сметњи и покренемо процес рада на себи. То је релативно дуготрајан процес, али једино увиди и промена неког дела нашег емоционалног искуства доводе до трајнијег решења  - сматра доктор, преноси "Курир".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана