Уље ове биљке користи се од давнина, чува наше здравље и љепоту

ГС
Foto: Илустрација

Уље црног кима лијечи болести и одржава здравље организма? Ево шта се дешава у нашем тијелу ако свакодневно користимо уље ове биљке.

Уље црног кима се препоручује код разних болести - астме, поленске грознице, надудости.

"Црни ким лијечи све болести осим смрти" ријечи су пророка Мухамеда старе више од 1.300 година, а много тога што знамо о овој биљци управо нам долази са Истока.

У источњачкој кухињи, ова биљка представља један од основних зачина. У Србији се може пронаћи у добро снабдјевеним радњама, али се, нажалост, не користи у толикој мјери у традиционалној кухињи.

У Турској, Ираку и Египту ова биљака је веома присутна у народној медицини, али и у препорукама лекара. Оно што свакако знамо, јесте да се семе црног кима претежно састоји од здравих, незасићених масних киселина по имену линолна киселина.

Нашем организму су потребне масне киселине, али их не можемо самостално произвести. Ово уље у себи садржи висок проценат цинка, аминокиселина, селена и магнезијума.

Како уље црног кима делује на наш организам?

Иако се уље ове биљке задржало више у облсти народне медицине, научници  су спровели нека истраживања и утврдили одређене карактеристике ове врсте уља:

    Има антибактеријско и антигљивично дејство
    Ублажава болове
    Дјелује против упала
    Помаже у снижавању крвног притиска
    Помаже у отклањању грчева
    Одлично је за дезинфекцију

Научници су такође открили да ово уље има одлично дејство и на имуни систем. Одлично је против кијавице, а примјењује се и при проблемима са желуцем и цревима.

Људи који имају позитивно искуство са коришћењем овог уља саветују да је најбоље узимати једну кафену кашичицу ујутру. На овај начин, према њиховим ријечима, спречиће се настанак многих болести и тело ће нам здравствено бити ојачано. Укус овог уља јесте специфичан, тако да ће вам требати неко вријеме да се на њега навикнете. Зато се препоручује да уз њега попијете неку течност.

Такође можете узимати ово уље и у виду таблета, које можете потражити у продавницама здраве хране, пише Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана