За јачање имунитета додајте ове зачине у чај

ГС
За јачање имунитета додајте ове зачине у чај

Чај с куркумом, бибером и ђумбиром може бити учинковит лијек за разне желудачне тегобе. Ова три зачина не само да јачају наш имунитет, већ могу помоћи и у борби против преједања. Која су тачна својства сваког од ових зачина и зашто их треба комбиновати у једном пићу?

Куркума, бибер и ђумбир зачини су који не само да дају јединствен укус и мирис, већ имају и бројне позитивне учинке на наше здравље. У комбинацији могу поспијешити чишћење организма од токсина, ојачати имунитет, убрзати метаболизам и спријечити многе болести. Када додате ове зачине свом свакодневном чају, ефекти би вас могли изненадити.

Чај за побољшање метаболизма, помијешајте ова три зачина

Чај с куркумом, бибером и ђумбиром необична је мјешавина која подстиче метаболизам. Куркума је жуте боје, један је од главних састојака карија. Садржи куркумин, снажан антиоксиданс и противупални ефекат. Куркума може помоћи у лијечењу упалних стања као што су улцерозни колитис и Крохнова болест те инхибирати раст станица рака. Осим тога, куркума регулише пробаву, метаболизам масти и одржавање нормалне нивое холестерола.

С друге стране, бибер садржи пиперин који повећава биорасположивост куркумина, односно његову апсорпцију у организму. Тако куркума може у потпуности показати своје дјеловање и бити учинковитија. Пиперин подстиче излучивање желудачних сокова и тако подупире пробаву. Бибер такође подстиче циркулацију крви и ублажава болове.

Чај са јасмином

Ђумбир садржи гингерол који је заслужан за противупална, антивирусна и антибактеријска својства овог зачина. Ђумбир може ублажити мучнину и пуноћу желуца, повраћање, мигрену и менструалне болове, снизити холестерол и борити се против рака.

Како припремити чај од бибера, ђумбира и куркуме?

Дакле, како користити ову мјешавину за побољшање метаболизма? Куркуму, бибер и ђумбир можете пронаћи у многим готовим додацима исхрани у облику капсула. Продају се као суплементи који подржавају термогенезу и поспјешују метаболизам. Исто можете постићи и сами комбинујући ове састојке и додајући их храни и пићу.

Мјешавину можете користити као додатак разним намирницама, попут зобених пахуљица, јогурта, смутија, кафе или чаја. За најбоље резултате препоручује се узимати отприлике 2-3 г куркуме, 1-2 г бибера и 5 г ђумбира дневно. Ова мјешавина нам може помоћи да ојачамо имунитет, прочистимо организам, побољшамо расположење и спријечимо многе болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана