Za jačanje imuniteta dodajte ove začine u čaj

GS
Za jačanje imuniteta dodajte ove začine u čaj

Čaj s kurkumom, biberom i đumbirom može biti učinkovit lijek za razne želudačne tegobe. Ova tri začina ne samo da jačaju naš imunitet, već mogu pomoći i u borbi protiv prejedanja. Koja su tačna svojstva svakog od ovih začina i zašto ih treba kombinovati u jednom piću?

Kurkuma, biber i đumbir začini su koji ne samo da daju jedinstven ukus i miris, već imaju i brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. U kombinaciji mogu pospiješiti čišćenje organizma od toksina, ojačati imunitet, ubrzati metabolizam i spriječiti mnoge bolesti. Kada dodate ove začine svom svakodnevnom čaju, efekti bi vas mogli iznenaditi.

Čaj za poboljšanje metabolizma, pomiješajte ova tri začina

Čaj s kurkumom, biberom i đumbirom neobična je mješavina koja podstiče metabolizam. Kurkuma je žute boje, jedan je od glavnih sastojaka karija. Sadrži kurkumin, snažan antioksidans i protivupalni efekat. Kurkuma može pomoći u liječenju upalnih stanja kao što su ulcerozni kolitis i Krohnova bolest te inhibirati rast stanica raka. Osim toga, kurkuma reguliše probavu, metabolizam masti i održavanje normalne nivoe holesterola.

S druge strane, biber sadrži piperin koji povećava bioraspoloživost kurkumina, odnosno njegovu apsorpciju u organizmu. Tako kurkuma može u potpunosti pokazati svoje djelovanje i biti učinkovitija. Piperin podstiče izlučivanje želudačnih sokova i tako podupire probavu. Biber takođe podstiče cirkulaciju krvi i ublažava bolove.

Čaj sa jasminom

Đumbir sadrži gingerol koji je zaslužan za protivupalna, antivirusna i antibakterijska svojstva ovog začina. Đumbir može ublažiti mučninu i punoću želuca, povraćanje, migrenu i menstrualne bolove, sniziti holesterol i boriti se protiv raka.

Kako pripremiti čaj od bibera, đumbira i kurkume?

Dakle, kako koristiti ovu mješavinu za poboljšanje metabolizma? Kurkumu, biber i đumbir možete pronaći u mnogim gotovim dodacima ishrani u obliku kapsula. Prodaju se kao suplementi koji podržavaju termogenezu i pospješuju metabolizam. Isto možete postići i sami kombinujući ove sastojke i dodajući ih hrani i piću.

Mješavinu možete koristiti kao dodatak raznim namirnicama, poput zobenih pahuljica, jogurta, smutija, kafe ili čaja. Za najbolje rezultate preporučuje se uzimati otprilike 2-3 g kurkume, 1-2 g bibera i 5 g đumbira dnevno. Ova mješavina nam može pomoći da ojačamo imunitet, pročistimo organizam, poboljšamo raspoloženje i spriječimo mnoge bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana