Zašto ne treba preskakati "kadicu" i sjediti na ivici bazena

Rts
Foto: Printscreen

Sezona kupanja na bazenima je otvorena, a o kvalitetu vode brinu zavodi za javno zdravlje. Međutim, kako ne biste "navukli" neku infekciju, potrebno je da tokom boravka na bazenu poštujete određena pravila.

Nemojte preskakati "kadicu"

Na ulasku u krug bazena, i na izlasku iz toaleta nalaze se dezobarijere - kadice za dezinfekciju stopala.

Često se može vidjeti kako ih posjetioci bazena preskaču ili zaobilaze da ne bi morali da se izuvaju, ali njihovo korišćenje je obavezno i na taj način štitite svoje zdravlje, budući da mnogi hodaju bosi.

Jedna od obaveza kupača je i da se istuširaju i prije ulaska u bazen, a ne samo poslije plivanja.

Specijalne pelene za bebe

Podrazumijeva se da nuždu nećete vršiti u bazenu, ali se podrazumijeva i da vaše dijete to ne bi smelo da čini. Zbog toga postoje posebne pelene za malu djecu koje možete kupiti u drogerijama i specijalizovanim radnjama. 

Nemojte sjediti na ivici bazena

Rizično je sjediti na ivici bazena gdje su prelivne mrežice jer se tu može očekivati veći priliv nečistoća, pa postoji rizik od dobijanja neke infekcije. 

Budući da u bazen treba ulaziti postepeno, umjesto sjedenja na ivici bazena, sačekajte red i u bazen uđite pomoću stepenica. 

Odlazak u kafić

Preporuka kupačima je da se prije ulaska u kafić u sklopu bazena presvuče. Ako ne želite da promijenite kupaći kostim, ili ako ste "potrošili" rezervni kupaći kostim, onda ponesite suv peškir kako biste sjedili na njemu, a ne direktno na stolici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana