Валеријана, љековита трава умирујућег дјеловања: Природни седатив односи стрес, нервозу и несаницу

Г.С.
Валеријана, љековита трава умирујућег дјеловања: Природни седатив односи стрес, нервозу и несаницу

Валеријана је трајна биљка са слатким мирисним цвјетовима роза или бијеле боје, који цвјетају у љетним мјесецима.

Самоникло расте на свим влажнијим мјестима до 2.000 метара надморске висине. Име јој потиче од латинске ријечи валере, која значи бити добро. Због умирујућег дјеловања још од 19. вијека користи се као природни седатив.

Здравље и расположење

Валеријана првенствено служи за лијечење несанице, јер омогућује чврст и крепак сан. Једна од њених јаких страна је та што не узрокује мамурлук попут фармацеутских средстава за спавање.

Користите ли је против несанице, најбољи се учинак постиже при употреби између 400 и 900 мг екстракта до два сата прије спавања. Друга јој је предност смирујуће дјеловање, које уклања напетост. Валеријана се зато користи као природна алтернатива фармацеутским лијековима из класе бензодиазепина, а помаже и код одвикавања од њих. У Њемачкој је валеријана службено одобрена за употребу код несанице, нервозе и узнемирености, а неки је фитотерапеути препоручују и код хипохондрије.

Мишићи и желудац

Њено умирујуће дјеловање опушта мишиће, те ослобађа од грчева, надутости, болова у желуцу и нагона за повраћањем. Опушта чак и мишиће пробавног тракта, те уклања симптоме синдрома иритабилног цријева. Може помоћи против главобоље и мигрене, те ублажити болове и упале у зглобовима и костима. Истраживања су показала да може бити корисна и код ишијаса, неуралгије, периферне неуропатије, мултипле склерозе, епилепсије и поремећаја пажње код одраслих и дјеце.

Припрема

Приправке од валеријане можете купити у облику чаја, тинктура, уља, капи, капсула и екстракта. Неке је могуће и направити у кућној радиности. Тинктура од валеријане направи се када се 50 грама коријена валеријане наспе у литар 40-постотног алкохола и остави се да стоји десет дана. Тинктура која настане након тога користи се тако што се 50-55 капи узима са коцком шећера. Чај од валеријане припрема се од два-три грама коријена, а може да се користи у комбинацији са ментом, матичњаком и камилицом. Коријен валеријане бере се прије или након цвјетања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана