Valerijana, ljekovita trava umirujućeg djelovanja: Prirodni sedativ odnosi stres, nervozu i nesanicu

G.S.
Valerijana, ljekovita trava umirujućeg djelovanja: Prirodni sedativ odnosi stres, nervozu i nesanicu

Valerijana je trajna biljka sa slatkim mirisnim cvjetovima roza ili bijele boje, koji cvjetaju u ljetnim mjesecima.

Samoniklo raste na svim vlažnijim mjestima do 2.000 metara nadmorske visine. Ime joj potiče od latinske riječi valere, koja znači biti dobro. Zbog umirujućeg djelovanja još od 19. vijeka koristi se kao prirodni sedativ.

Zdravlje i raspoloženje

Valerijana prvenstveno služi za liječenje nesanice, jer omogućuje čvrst i krepak san. Jedna od njenih jakih strana je ta što ne uzrokuje mamurluk poput farmaceutskih sredstava za spavanje.

Koristite li je protiv nesanice, najbolji se učinak postiže pri upotrebi između 400 i 900 mg ekstrakta do dva sata prije spavanja. Druga joj je prednost smirujuće djelovanje, koje uklanja napetost. Valerijana se zato koristi kao prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od njih. U Njemačkoj je valerijana službeno odobrena za upotrebu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti, a neki je fitoterapeuti preporučuju i kod hipohondrije.

Mišići i želudac

Njeno umirujuće djelovanje opušta mišiće, te oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Opušta čak i mišiće probavnog trakta, te uklanja simptome sindroma iritabilnog crijeva. Može pomoći protiv glavobolje i migrene, te ublažiti bolove i upale u zglobovima i kostima. Istraživanja su pokazala da može biti korisna i kod išijasa, neuralgije, periferne neuropatije, multiple skleroze, epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i djece.

Priprema

Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta. Neke je moguće i napraviti u kućnoj radinosti. Tinktura od valerijane napravi se kada se 50 grama korijena valerijane naspe u litar 40-postotnog alkohola i ostavi se da stoji deset dana. Tinktura koja nastane nakon toga koristi se tako što se 50-55 kapi uzima sa kockom šećera. Čaj od valerijane priprema se od dva-tri grama korijena, a može da se koristi u kombinaciji sa mentom, matičnjakom i kamilicom. Korijen valerijane bere se prije ili nakon cvjetanja.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana