Šta je ruptura materice od koje je prošle sedmice preminula porodilja

GS
Šta je ruptura materice od koje je prošle sedmice preminula porodilja

Ruptura uterusa je prsnuće materice ili njeno odvajanje od vagine, za vrijeme poro­đaja ili rjeđe za vrijeme same trudnoće.

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je danas da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A. (37) iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posljedičnim iskrvarenjem.

Ruptura materice predstavlja jednu od najtežih komplikacija u trudnoći i porođaju, koja je u velikom procentu fatalna za plod. Nekada joj prethode upozoravajući, manje ili više prepoznatljivi, simptomi, ali nerijetko oni izostanu, te se ruptura pojavi kao iznenađenje.

Zašto nastaje?

Ona najčešće nastaje pri teškim porođajima gdje je veoma otežan ili spriječen prolazak ploda kroz porođajni kanal a stručna pomoć se porodilji ne ukaže blagovremeno.

Osim toga, ona se pod izvjesnim okolnostima može javiti i u trudnoći (na ožiljku carskog reza ili miomektomije) obično u posljednjim mjesecima, piše portal "Ona".

Tipična klinička slika rupture materice podrazumijeva pojavu abdominalnog bola i znakova hemoragičnog šoka kod trudnice uz poremećaj rada srca fetusa.

Najčešći simptom rupture materice kod pacijentkinja koje su prethodno imale operaciju na materici predstavlja bol u abdomenu (naročito suprapubični bol u slučaju postojanja ožiljka od prethodnog carskog reza), koji prati intraabdominalno krvarenje.

Ostali simptomi rupture uključuju hipotenziju, stanje šoka, hematuriju i bol u ramenu, piše "Srpski medicinski časopis".

Na rupturu materice treba misliti kod trudnica sa prisutnim faktorima rizika, naročito u slučaju pojave nespecifičnog bola u abdomenu i patoloških promjena u kardiotokografskom zapisu.

U ovakvim situacijama, postavljanje pravovremene dijagnoze i hitno liječenje mogu značajno doprinijeti dobrom ishodu.

Hitni postupak liječenja

Jako je kratak period u kome ljekari mogu da reaguju - nema vremena za obavljanje ultrazvuka ili bilo kog drugog dijagnostičkog skeniranja ili drugog dijagnostičkog testa.

Ruptura materice se mora brzo dijagnostikovati samo na osnovu kliničkih simptoma.

Nespecifični simptomi i znaci rupture materice predstavljaju otežavajući faktor za pravovremeno postavljanje dijagnoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana