Узрок мигрене се може да се крије у храни?

Agencije
Узрок мигрене се може да се крије у храни?

Склоност мигрени имају темпераментни људи који имају ниску отпорност на стрес. Осим тога, склоност може да буде наследна, а појава главобоље може да зависи и од пола (жене пате од мигрене чешће него мушкарци). Константни стрес и нервирање такође имају озбиљан утицај.

Поред ових фактора, квалитет исхране игра у томе велику улогу. Научници су открили да недостатак одређених витамина и макро елемената могу бити узрок главобоље.

Фолна киселина. Витамин Б12

Због недовољног садржаја ових супстанци у тијелу човјек постаје забораван, расијан, раздражљив. Шта више, кад се појави главобоља,узимамо лијекове који садрже аспирин, а он снижава ниво фолне киселине и витамина Б12.

Да бисмо надокнадили овај недостатак, потребно је јести шпинат, бундеву, броколи, авокадо, репу, шаргарепу и јаја. Трудите се да ове намирнице уврстите у свакодневну исхрану и видјећете да ћете се боље осјећати.

Бакар и гвожђе

Бакар и гвожђе такође спадају у важне макро елементе. До њиховог недостатка најчешће долази код жена, а то доводи до развоја анемије, мигрене, хипотензије, депресије и умора.

Ове важне супстанце можете добити из ораха, пасуљ, козјег сира, авокада,зелене салате, сјеменки, џигерице, алги.

Витамин Б6

Недостатак овог витамина доводи до развоја васкуларних обољења. Да бисте то спријечили, једите више пасуља, џигерицу, свјеже поврће, житарице. На тај начин ћете очувати здравље виталних органа, као што су срце и мозак, а такође ћете ојачати нервни и кардиоваскуларни систем.

Витамин Д

Важан витамин који се ствара у тијелу, када је изложено сунчевој светлости. У периоду јесен-зима сунца нема довољно, тако да се морате побринути да исхрана садржи храну богату овим витамином, а то су јаја, махунарке, џигерица, морски плодови и сви млијечни производи.

Не заборавите да су здрава исхрана, спавање, шетње на свјежем ваздуху и вјежбање – кључеви здравља и дуговјечности! Здрав начин живота смањује учесталост мигрена и њихов интензитет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана