Уз кето дијету нема бројања калорија

Г.С.
Уз кето дијету нема бројања калорија

Кетогена дијета (позната као кето дијета) је дијета са ниским удјелом угљених хидрата и веома је ефикасна за мршављење.

Уз ову дијету нема бројања калорија. Може се рећи да за кето дијету није потребно вјежбање, али пуно је лакше ући у тај систем уз редовне тренинге.

- План исхране подразумијева замјену намирница које су богате угљеним хидратима са намирницама које су богате мастима. Кетогена дијета је посебан начин исхране који се темељи на стању кетозе, у који организам ступа након одређеног времена од почетка примјењивања оваквог типа исхране – каже фитнес инструкторка  Ана Сарић.

Када тијело једном уђе у стање кетозе, умјесто шећера примарни извор енергије постају масти. Дијета (начин исхране) произилази из чињенице да тијело производи мале молекуле горива зване кетони. То је као алтернативно гориво у тијелу које се користи када је ниво шећера (глукоза) у крви у малим количинама.

- Када се започне са кетогеним начином исхране, тијело пролази кроз више промјена, тачније прилагођава се. Не смије се узети ни кришка хљеба или кифлица јер ће вас она избацити из стања кетозе и потребно вам је додатних 48 сати од неуношења угљених хидрата да би поново упали у стање кетозе - објаснила је Сарићева. 

У стању кетозе организам почиње да користи кетоне како би ефикасније користио енергију.

- Примарни извор енергије за организам престају да буду угљенохидрати (тј. глукоза), док њихово мјесто замјењују масти, тј. масне киселине. На овај начин тијело убрзано губи на тежини (и то првенствено на масноћи). Осим масноћа, губитак на нивоу протеина, тј. мишића је минималан пошто велика већина хране која се конзумира за вријеме кетозе, садржи и релативно велике количине протеина. Кетогена дијета такође може да проузрокује драстичну редукцију нивоа шећера у крви и нивоа инсулина - казала је Сарићева.

Како би достигли и задржали стање кетозе, драстично се мора смањити уноси угљених хидрата у организам, а главни извор хране треба да буде богат протеинима, мастима. Смањени унос угљених хидрата уносимо зеленим поврћем (купус, зелена салата, тиквице, блитва, кељ, брокуле, шпинат, зелене паприке и све зелено поврће које расте изнад земље). У току саме дијете је потребно пити одговарајуће количине воде (један литар на 25 килограма тјелесне тежине).

- Једите много више масти него иначе и то ће успорити губитак масноће. Ако једете премало масноћа, осјећаћете умор и глад. Додајте исхрани довољно масти да се осјећате задовољни након јела. Једите само кад сте гладни, напуните се енергијом (мастима) – поручила је Сарићева.

Намирнице

Месо: било која врста: говедина, свињетина, јагњетина, дивљачи, перад, итд (припрема меса на све начине осим поховања).  Слободно једите масне дијелове на месу, као и кожу на пилетини.

Риба и шкољке: Све врсте: Масна риба као што је лосос, скуша, сардина или харинга

Јаја: Све врсте: кувана, пржена, омлет.

Природне масноће (Експериментишите са новим комбинацијама како бисте видјели шта вам се највише свиђа). Маслац, свињска маст, лој, пачија масноћа и друге животињске масти, кокосово уље, маслиново уље, авокадо уље, уље од кикирикија, друга уља (макадамија, бадем, орах, итд), сусамово уље.

Поврће које расте изнад земље: купус, брокуле, прокељ,  кељ, шпароге, тиквице, патлиџан, маслине, шпинат, гљиве, краставац, зелена салата, авокадо, лук, зелена паприка, парадајз и сл.

Млијечни производи, пуномасни. Орашасти плодови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана