Uz keto dijetu nema brojanja kalorija

G.S.
Uz keto dijetu nema brojanja kalorija

Ketogena dijeta (poznata kao keto dijeta) je dijeta sa niskim udjelom ugljenih hidrata i veoma je efikasna za mršavljenje.

Uz ovu dijetu nema brojanja kalorija. Može se reći da za keto dijetu nije potrebno vježbanje, ali puno je lakše ući u taj sistem uz redovne treninge.

- Plan ishrane podrazumijeva zamjenu namirnica koje su bogate ugljenim hidratima sa namirnicama koje su bogate mastima. Ketogena dijeta je poseban način ishrane koji se temelji na stanju ketoze, u koji organizam stupa nakon određenog vremena od početka primjenjivanja ovakvog tipa ishrane – kaže fitnes instruktorka  Ana Sarić.

Kada tijelo jednom uđe u stanje ketoze, umjesto šećera primarni izvor energije postaju masti. Dijeta (način ishrane) proizilazi iz činjenice da tijelo proizvodi male molekule goriva zvane ketoni. To je kao alternativno gorivo u tijelu koje se koristi kada je nivo šećera (glukoza) u krvi u malim količinama.

- Kada se započne sa ketogenim načinom ishrane, tijelo prolazi kroz više promjena, tačnije prilagođava se. Ne smije se uzeti ni kriška hljeba ili kiflica jer će vas ona izbaciti iz stanja ketoze i potrebno vam je dodatnih 48 sati od neunošenja ugljenih hidrata da bi ponovo upali u stanje ketoze - objasnila je Sarićeva. 

U stanju ketoze organizam počinje da koristi ketone kako bi efikasnije koristio energiju.

- Primarni izvor energije za organizam prestaju da budu ugljenohidrati (tj. glukoza), dok njihovo mjesto zamjenjuju masti, tj. masne kiseline. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini (i to prvenstveno na masnoći). Osim masnoća, gubitak na nivou proteina, tj. mišića je minimalan pošto velika većina hrane koja se konzumira za vrijeme ketoze, sadrži i relativno velike količine proteina. Ketogena dijeta takođe može da prouzrokuje drastičnu redukciju nivoa šećera u krvi i nivoa insulina - kazala je Sarićeva.

Kako bi dostigli i zadržali stanje ketoze, drastično se mora smanjiti unosi ugljenih hidrata u organizam, a glavni izvor hrane treba da bude bogat proteinima, mastima. Smanjeni unos ugljenih hidrata unosimo zelenim povrćem (kupus, zelena salata, tikvice, blitva, kelj, brokule, špinat, zelene paprike i sve zeleno povrće koje raste iznad zemlje). U toku same dijete je potrebno piti odgovarajuće količine vode (jedan litar na 25 kilograma tjelesne težine).

- Jedite mnogo više masti nego inače i to će usporiti gubitak masnoće. Ako jedete premalo masnoća, osjećaćete umor i glad. Dodajte ishrani dovoljno masti da se osjećate zadovoljni nakon jela. Jedite samo kad ste gladni, napunite se energijom (mastima) – poručila je Sarićeva.

Namirnice

Meso: bilo koja vrsta: govedina, svinjetina, jagnjetina, divljači, perad, itd (priprema mesa na sve načine osim pohovanja).  Slobodno jedite masne dijelove na mesu, kao i kožu na piletini.

Riba i školjke: Sve vrste: Masna riba kao što je losos, skuša, sardina ili haringa

Jaja: Sve vrste: kuvana, pržena, omlet.

Prirodne masnoće (Eksperimentišite sa novim kombinacijama kako biste vidjeli šta vam se najviše sviđa). Maslac, svinjska mast, loj, pačija masnoća i druge životinjske masti, kokosovo ulje, maslinovo ulje, avokado ulje, ulje od kikirikija, druga ulja (makadamija, badem, orah, itd), susamovo ulje.

Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, brokule, prokelj,  kelj, šparoge, tikvice, patlidžan, masline, špinat, gljive, krastavac, zelena salata, avokado, luk, zelena paprika, paradajz i sl.

Mliječni proizvodi, punomasni. Orašasti plodovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana