Турски савјетник за пандемију: На вирус корона се може гледати као на сезонску грипу

ГС
Foto: Илустрација

Вирус корона се сада може третирати као сезонска грипа и укључити у групу вирусних инфекција, казала је Сема Култуфан Туран, главни турски савјетник за пандемију вируса корона.

“Структура вируса се промијенила током три године и смањена је могућност да изазове озбиљну болест. Корона се сада може уврстити у неку врсту сезонске грипе, групу вирусних инфекција”, казала је Култуфан Туран, члан одбора који савјетује Министарство здравства Турске.

Истакла је да иако је стопа позитивно тестираних на корону износила око пет одсто протеклих седмица, она је незнатно порасла посљедњих дана и достигла 10 одсто.

“Као и код свих вирусних инфекција, то може бити посљедица флуктуација у пандемији, посебно у односу на сезонске промјене”, изјавила је Култуфан Туран.

Нагласила је да се смањио број хоспитализација и потреба за интензивном његом.

Међутим, навела је да они који имају симптоме вируса корона пролазе кроз веома тешку инфекцију грипа код куће.

Према ријечима Култуфан Туран, корона и све друге вирусне инфекције увијек носе ризик од озбиљних болести за старије особе и оне са додатним болестима.

Вирусне инфекције обично нестану у року од двије или три седмице код здравих особа, рекла је, али је упозорила да ако се уз болест која је почела као вирусна инфекција додају додатни симптоми као што су грозница и промјена у квалитети секрета, то заправо може бити бактеријска инфекција.

“Препоручујемо да људи обрате пажњу на унос течности током болести и ојачају свој имуни систем здравом храном и витаминима”, додала је Култуфан Туран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана