Turski savjetnik za pandemiju: Na virus korona se može gledati kao na sezonsku gripu

GS
Foto: Ilustracija

Virus korona se sada može tretirati kao sezonska gripa i uključiti u grupu virusnih infekcija, kazala je Sema Kultufan Turan, glavni turski savjetnik za pandemiju virusa korona.

“Struktura virusa se promijenila tokom tri godine i smanjena je mogućnost da izazove ozbiljnu bolest. Korona se sada može uvrstiti u neku vrstu sezonske gripe, grupu virusnih infekcija”, kazala je Kultufan Turan, član odbora koji savjetuje Ministarstvo zdravstva Turske.

Istakla je da iako je stopa pozitivno testiranih na koronu iznosila oko pet odsto proteklih sedmica, ona je neznatno porasla posljednjih dana i dostigla 10 odsto.

“Kao i kod svih virusnih infekcija, to može biti posljedica fluktuacija u pandemiji, posebno u odnosu na sezonske promjene”, izjavila je Kultufan Turan.

Naglasila je da se smanjio broj hospitalizacija i potreba za intenzivnom njegom.

Međutim, navela je da oni koji imaju simptome virusa korona prolaze kroz veoma tešku infekciju gripa kod kuće.

Prema riječima Kultufan Turan, korona i sve druge virusne infekcije uvijek nose rizik od ozbiljnih bolesti za starije osobe i one sa dodatnim bolestima.

Virusne infekcije obično nestanu u roku od dvije ili tri sedmice kod zdravih osoba, rekla je, ali je upozorila da ako se uz bolest koja je počela kao virusna infekcija dodaju dodatni simptomi kao što su groznica i promjena u kvaliteti sekreta, to zapravo može biti bakterijska infekcija.

“Preporučujemo da ljudi obrate pažnju na unos tečnosti tokom bolesti i ojačaju svoj imuni sistem zdravom hranom i vitaminima”, dodala je Kultufan Turan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana