СЗО: "Ремдесивир" није ефикасан за лијечење оболелих од "ковида-19"

Танјуг
СЗО: "Ремдесивир" није ефикасан за лијечење оболелих од "ковида-19"

ЛОНДОН - Лијек "ремдесивир", који производи компанија "Гилид", не препоручује се за лијечење пацијената који су хоспитализовани због "ковида-19", без обзира на то колико су болесни, с обзиром на то да не постоји евиденција о томе да смањује морталитет или потребу за механичком вентилацијом, саопштио је панел Светске здравствене организације (СЗО).

Панел СЗО је саопштио да не постоји евиденција да "ремдесивир" побољшава исход болести у смислу да смањује морталитет, потребу за механичком вентилацијом, вријеме оправка и слично, преноси Ројтерс.

Осим тога, лек се даје интравенски, а тренутна евиденција не оправдава његову употребу која је компликована и скупа, наводи панел.

Панел је саопштио да је препорука заснована на подацима из четири испитивања обављена методом случајног узорка, а којима је обухваћено више од 7.000 пацијената хоспитализованих због "ковида-19".

Препорука СЗО није обавезујућа и има за циљ да љекарима пружи смјернице у доношења одлука у вези са лијечењем пацијената заражених вирусом корона.

Она може да буде ажурирана када се буде дошло до нових информација.

Препорука панела још једна је препрека за употребу лијека, који је добио међународну пажњу као потенцијално ефикасна терапија за "ковид-19" током љета, након што су рана испитивања дјеловала обећавајуће.

Ово је један од лијекова који је коришћен за лијечење америчког предсједника Доналда Трампа, а ранија испитивања су показала да скраћује вријеме опоравка.

"Ремдесивир" је један од два лијека која тренутно имају дозволу за употребу приликом лијечења пацијената обољелих од "ковида-19" у више од 50 земаља, али је велико испитивање које је прошлог мјесеца предводила СЗО показало да има мало или готово нимало ефекта на морталитет и дужину боравка у болници.

"Гилид" је довео у питање резултате овог истраживања.

Компанија је саопштила да је лек признат као стандардна терапија за лијечење пацијената у смјерницама многобројних националних организација.

- Разочарани смо што смјернице СЗО изгледа да игноришу ову евиденцију у вријеме када број случајева драматично расте широм свијета, а аекари се ослањају на "ремдесивир" као први и једини одобрени антивирусни лијек за пацијенте обољеле од "ковида-19" - навео је "Гилид".

Посљедње препоруке СЗО услиједиле су након што су удружења љекара са одјељења интензивне љеге саопштила да лијек не треба да се користи код пацијената који су смјештени у ове јединице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана