SZO: "Remdesivir" nije efikasan za liječenje obolelih od "kovida-19"

Tanjug
SZO: "Remdesivir" nije efikasan za liječenje obolelih od "kovida-19"

LONDON - Lijek "remdesivir", koji proizvodi kompanija "Gilid", ne preporučuje se za liječenje pacijenata koji su hospitalizovani zbog "kovida-19", bez obzira na to koliko su bolesni, s obzirom na to da ne postoji evidencija o tome da smanjuje mortalitet ili potrebu za mehaničkom ventilacijom, saopštio je panel Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Panel SZO je saopštio da ne postoji evidencija da "remdesivir" poboljšava ishod bolesti u smislu da smanjuje mortalitet, potrebu za mehaničkom ventilacijom, vrijeme opravka i slično, prenosi Rojters.

Osim toga, lek se daje intravenski, a trenutna evidencija ne opravdava njegovu upotrebu koja je komplikovana i skupa, navodi panel.

Panel je saopštio da je preporuka zasnovana na podacima iz četiri ispitivanja obavljena metodom slučajnog uzorka, a kojima je obuhvaćeno više od 7.000 pacijenata hospitalizovanih zbog "kovida-19".

Preporuka SZO nije obavezujuća i ima za cilj da ljekarima pruži smjernice u donošenja odluka u vezi sa liječenjem pacijenata zaraženih virusom korona.

Ona može da bude ažurirana kada se bude došlo do novih informacija.

Preporuka panela još jedna je prepreka za upotrebu lijeka, koji je dobio međunarodnu pažnju kao potencijalno efikasna terapija za "kovid-19" tokom ljeta, nakon što su rana ispitivanja djelovala obećavajuće.

Ovo je jedan od lijekova koji je korišćen za liječenje američkog predsjednika Donalda Trampa, a ranija ispitivanja su pokazala da skraćuje vrijeme oporavka.

"Remdesivir" je jedan od dva lijeka koja trenutno imaju dozvolu za upotrebu prilikom liječenja pacijenata oboljelih od "kovida-19" u više od 50 zemalja, ali je veliko ispitivanje koje je prošlog mjeseca predvodila SZO pokazalo da ima malo ili gotovo nimalo efekta na mortalitet i dužinu boravka u bolnici.

"Gilid" je doveo u pitanje rezultate ovog istraživanja.

Kompanija je saopštila da je lek priznat kao standardna terapija za liječenje pacijenata u smjernicama mnogobrojnih nacionalnih organizacija.

- Razočarani smo što smjernice SZO izgleda da ignorišu ovu evidenciju u vrijeme kada broj slučajeva dramatično raste širom svijeta, a aekari se oslanjaju na "remdesivir" kao prvi i jedini odobreni antivirusni lijek za pacijente oboljele od "kovida-19" - naveo je "Gilid".

Posljednje preporuke SZO uslijedile su nakon što su udruženja ljekara sa odjeljenja intenzivne ljege saopštila da lijek ne treba da se koristi kod pacijenata koji su smješteni u ove jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana