Све оно што мислимо да знамо о хигијени, а погрешно је

vecernji.hr
Све оно што мислимо да знамо о хигијени, а погрешно је

Чистоћа је пола здравља - каже изрека, но чини се како је то много теже постићи него што смо досад мислили.

Заправо, чини се да много тога радимо погрешно, пише Huffington Post.

Не антибактеријском сапуну

Антибактеријски сапуни садрже хемикалију звану триклосан. Доказано је тестовима на животињама да та изнимно опасна хемикалија мијења разину хормона у тијелу. Хемикалија се налази у 75 одсто антибактеријских сапуна и неким пастама за зубе. У сваком случају, антибактеријски није ништа бољи од обичних сапуна.

Прање рубља повећава могућност да се оно "запрља" бактеријом Е. Коли или изметом

Професор микробиологије из Аризоне, др. Шарлес Герба, истраживањем је закључио како гомила доњег веша у перилици може пренијети око 100 милипна бактерија Е. Коли и распршити је по води.

"Око десетина грама измета налази се на просјечним боксерицама и гаћицама", рекао је Герба. Како би се проблем што ефикасније ријешио, препоручује се прати доњи веш на што вишој температури те одмах затим ставити у сушилицу, будући да се бактерија размножава на влажним подручјима. Ипак, проблем није до краја рјешив.

Најпрљавије мјесто у вашој кући

Иако сте мислили да је купаона најпрљавије мјесто у вашем дому, то је нетачно. Најкритичнија је кухиња, гдје велики број бактерија живи већ у одводу судопера. Стручњаци с Харварда тврде како је умиваоник прљавији од WC шкољке.

Пазите како пуштате воду

Урбана легенда доказана је као истина. Џеми Хјунеман и Адам Севиџ доказали су како пуштање воде док је шкољка отворена дјелује тако да бактерије с фекалија одлазе у ваздух. Ако је ваша четкица за зубе негдје у близини, вјеројатно је прекривена бактеријама с фекалија, стога је ставите на сигурно мјесто.

Сушите руке? Пребаците се на папир

Доктор Родни Ли Томсон, епидемиолог у клиници Мајо, закључио је након бројних студија да су папирнати ручници бољи од сушилица за руке. Осим тога, штеде енергију. Папирнати ручници најчистији су јер шире најмање бактерија.

Апаратић за зубе може бити најпрљавије мјесто на свијету

Истраживачи са стоматолошког института УЦЛ закључили су како 67 одсто тестираних апаратића за зубе има на себи бактерије. Око 50 одсто њих садржи и МРСА-у, бактерију која може довести до опасних инфекција. Апаратићи који се не одржавају исправно, могу довести до развоја јако штетних бактерија. Овај проблем лако је рјешив, једноставно се конзултирајте с вашим стоматологом о правилном одржавању, и све ће бити у реду.

Не постоји правило пет секунди

Заборавите право пет секунди кад су ваша дјеца у питању. Ако вашем малцу храна падне на под, исте секунде на њу се залијепи 99 одсто бактерија с пода. Ипак, на неке врсте хране одређене бактерије спорије се лијепе. Храна која садржи веће разине соли и шећера, теже привлачи бактерије.

Пупак. Чистите ли га? Е па почећете

Истраживачи су пронашли 2368 врста бактерија на пупцима. Од тих, 1458 потпуно је ново за науку, пише Вечерњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана