Sve ono što mislimo da znamo o higijeni, a pogrešno je

vecernji.hr
Sve ono što mislimo da znamo o higijeni, a pogrešno je

Čistoća je pola zdravlja - kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili.

Zapravo, čini se da mnogo toga radimo pogrešno, piše Huffington Post.

Ne antibakterijskom sapunu

Antibakterijski sapuni sadrže hemikaliju zvanu triklosan. Dokazano je testovima na životinjama da ta iznimno opasna hemikalija mijenja razinu hormona u tijelu. Hemikalija se nalazi u 75 odsto antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube. U svakom slučaju, antibakterijski nije ništa bolji od običnih sapuna.

Pranje rublja povećava mogućnost da se ono "zaprlja" bakterijom E. Koli ili izmetom

Profesor mikrobiologije iz Arizone, dr. Šarles Gerba, istraživanjem je zaključio kako gomila donjeg veša u perilici može prenijeti oko 100 milipna bakterija E. Koli i raspršiti je po vodi.

"Oko desetina grama izmeta nalazi se na prosječnim boksericama i gaćicama", rekao je Gerba. Kako bi se problem što efikasnije riješio, preporučuje se prati donji veš na što višoj temperaturi te odmah zatim staviti u sušilicu, budući da se bakterija razmnožava na vlažnim područjima. Ipak, problem nije do kraja rješiv.

Najprljavije mjesto u vašoj kući

Iako ste mislili da je kupaona najprljavije mjesto u vašem domu, to je netačno. Najkritičnija je kuhinja, gdje veliki broj bakterija živi već u odvodu sudopera. Stručnjaci s Harvarda tvrde kako je umivaonik prljaviji od WC školjke.

Pazite kako puštate vodu

Urbana legenda dokazana je kao istina. Džemi Hjuneman i Adam Sevidž dokazali su kako puštanje vode dok je školjka otvorena djeluje tako da bakterije s fekalija odlaze u vazduh. Ako je vaša četkica za zube negdje u blizini, vjerojatno je prekrivena bakterijama s fekalija, stoga je stavite na sigurno mjesto.

Sušite ruke? Prebacite se na papir

Doktor Rodni Li Tomson, epidemiolog u klinici Majo, zaključio je nakon brojnih studija da su papirnati ručnici bolji od sušilica za ruke. Osim toga, štede energiju. Papirnati ručnici najčistiji su jer šire najmanje bakterija.

Aparatić za zube može biti najprljavije mjesto na svijetu

Istraživači sa stomatološkog instituta UCL zaključili su kako 67 odsto testiranih aparatića za zube ima na sebi bakterije. Oko 50 odsto njih sadrži i MRSA-u, bakteriju koja može dovesti do opasnih infekcija. Aparatići koji se ne održavaju ispravno, mogu dovesti do razvoja jako štetnih bakterija. Ovaj problem lako je rješiv, jednostavno se konzultirajte s vašim stomatologom o pravilnom održavanju, i sve će biti u redu.

Ne postoji pravilo pet sekundi

Zaboravite pravo pet sekundi kad su vaša djeca u pitanju. Ako vašem malcu hrana padne na pod, iste sekunde na nju se zalijepi 99 odsto bakterija s poda. Ipak, na neke vrste hrane određene bakterije sporije se lijepe. Hrana koja sadrži veće razine soli i šećera, teže privlači bakterije.

Pupak. Čistite li ga? E pa počećete

Istraživači su pronašli 2368 vrsta bakterija na pupcima. Od tih, 1458 potpuno je novo za nauku, piše Večernji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana