Стручњаци одговорили кад треба да урадите ПЦР, а кад антигенски тест

ГС
Стручњаци одговорили кад треба да урадите ПЦР, а кад антигенски тест

ПЦР тестови могу да детектују мале делиће генетског материјала корона вируса у узетом узорку. Тест функционише тако да амплифицира односно ради копије тог генетског материјала ако је присутан у узорку особе, објаснили су амерички Центри за превенцију и контролу болести (ЦДЦ).

Управо та могућност амплификације омогућава том тесту да детектује веома мале дјелиће вируса у тијелу, што их чини високоосетљивима у дијагностиковању ковида, наводи ЦДЦ.

Иако осјетљивост теста може да буде позитивна за детекцију корона вируса након недавног излагања вирусу, то значи да резултат ПЦР теста може да буде позитиван и након што више нисте заразни, пише ЦНН, а преноси Блиц.

– ПЦР тест може да покаже и да сте позитивни на корона вирус три или четири недјеље након што сте се опоравили зато што детектује заразу која је прошла и мале делиће вируса који се и даље умнажају – тврди ЦНН-ова медицинска аналитичарка др Леана Вен и додаје да седам до десет дана након заразе, ПЦР није прикладан тест.

– Право вријеме за тестирање ПЦР тестом је када знате да сте имали контакт са особом суспектном на корона вирус која има симптоме и када желите да сазнате да ли сте се и ви заразили – каже др Алберт Ко, професор на Школи јавног здравља на универзитету Јејл.

– Спознајом да ли сте се заразили корона вирусом у што ранијој фази можемо вам помоћи да откријете да ли сте заразни за друге људе, шта рећи вашим блиским контактима за њихову личну сигурност и можете то да подијелите са својим љекаром како бисте могли са њим да разговарате о симптомима и како би могао да препише терапију ако је она потребна – каже епидемиолог Емили Сомерс. Брзи антигенски тест је оно што вам треба након прележаног ковида више дана и када желите да потврдите да више нисте заразни за друге људе.

– “Заражен” значи да имам вирус у себи, а “заразан” значи да лучи довољно вируса да може да зарази неког другог – појашњава др Ко.

Тренутне смернице ЦДЦ за изолацију кажу да људи који имају приступ тестовима и желе да га ураде, најбољи приступ би био да обаве брзи антигенски тест на крају њихове петодневне изолације. Они који су позитивни и у том тренутку, требало би да остану у изолацији до десетог дана откад су симптоми почели. Особе које су негативне могу да прекину изолацију, али требало би да носе маску све до десетог дана од појаве симптома, преноси Српскаинфо.

– Иако брзи антигенски тест има нижу осјетљивост и инфериориран је ПЦР тесту у откривању заразе због своје ниже осјетљивости, он открива вирусе само кад су присутни у већем броју и вероватно открива да сте више заразни – објашњава др Ко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана