Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

GS
Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

PCR testovi mogu da detektuju male deliće genetskog materijala korona virusa u uzetom uzorku. Test funkcioniše tako da amplificira odnosno radi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, objasnili su američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava tom testu da detektuje veoma male djeliće virusa u tijelu, što ih čini visokoosetljivima u dijagnostikovanju kovida, navodi CDC.

Iako osjetljivost testa može da bude pozitivna za detekciju korona virusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to znači da rezultat PCR testa može da bude pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN, a prenosi Blic.

– PCR test može da pokaže i da ste pozitivni na korona virus tri ili četiri nedjelje nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i male deliće virusa koji se i dalje umnažaju – tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka dr Leana Ven i dodaje da sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test.

– Pravo vrijeme za testiranje PCR testom je kada znate da ste imali kontakt sa osobom suspektnom na korona virus koja ima simptome i kada želite da saznate da li ste se i vi zarazili – kaže dr Albert Ko, profesor na Školi javnog zdravlja na univerzitetu Jejl.

– Spoznajom da li ste se zarazili korona virusom u što ranijoj fazi možemo vam pomoći da otkrijete da li ste zarazni za druge ljude, šta reći vašim bliskim kontaktima za njihovu ličnu sigurnost i možete to da podijelite sa svojim ljekarom kako biste mogli sa njim da razgovarate o simptomima i kako bi mogao da prepiše terapiju ako je ona potrebna – kaže epidemiolog Emili Somers. Brzi antigenski test je ono što vam treba nakon preležanog kovida više dana i kada želite da potvrdite da više niste zarazni za druge ljude.

– “Zaražen” znači da imam virus u sebi, a “zarazan” znači da luči dovoljno virusa da može da zarazi nekog drugog – pojašnjava dr Ko.

Trenutne smernice CDC za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele da ga urade, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu da prekinu izolaciju, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma, prenosi Srpskainfo.

– Iako brzi antigenski test ima nižu osjetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osjetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i verovatno otkriva da ste više zarazni – objašnjava dr Ko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana