Спречавају упале и јачају имунитет: Моћни антибиотици из природе

ГС
Спречавају упале и јачају имунитет: Моћни антибиотици из природе

Антибиотици су фармаколошки агенси који могу потпуно уништити патогене микроорганизме или зауставити њихов раст или размножавање без причињавања значајније штете организму домаћину.

Савремена медицина снажно се ослања на употебу оваквих хемијских агенса у борби против великог броја заразних болести.

У народној медицини у ту сврху се већ вјековима користе намирнице које су природни антибиотици. У наставку доносимо неке од њих.

Наравно, ове намирнице нису замјена за антибиотике које вам преписује љекар. Оне имају својства антибиотика, али никако нису у истом рангу с медицинским и циљано прописаним препаратима. Могу спријечити или ублажити упале и јачати имунитет, али уколико се борите с упалом, свако консултујте љекара, пише задовољна.

1. Бијели лук

Доказано је да хемијски састав бијелог лука, укључујући алицин, показује антибактеријско дјеловање. Бијели лук се вјековима користи за борбу против заразних болести, а његово антибактеријско ђеловање први пут је описано средином 1800-их.

Најдјелотворнији је када се конзумира сиров, и то лагано уситњен. Наиме, када га лагано уситнимо из њега се ослобађају ензими који се претварају у споменути алицин те га таквог можемо додати у сир, сос и слично.

Ако не подносите мирис и укус бијелог лука, на тржишту се може наћи и у облику праха, уља, екстракта и таблета.

2. Лук

Лук је чест додатак који се користи у припремању хране, а садржи снажне флавоноиде који ђелују попут антибиотика.

Да би се повећала његова ђелотворност, добро га је нарезати и пустити да одстоји неколико минута. Тај поступак ће повећати излучивање фитонутријената због којих се лук и убраја међу намирнице природне антибиотике.

3. Ориганово уље

Ориганово уље је једно од најснажнијих антибактеријских есенцијалних уља јер садржи карвакрол и тимол, два антибактеријска и антигљивична споја. Истраживања показују да је уље оригана ђелотоврно против многих клиничких сојева бактерија, укључујући Ешерихиу коли и Псеудомонас еругиноса.

Да бисте уље оригана користили као природни антибиотик, можете га помијешати с водом или кокосовим уљем. Треба бити опрезан јер је ријеч о врло јаком уљу па се никада не смије користити више од једне до двије капи дневно и то највише четрнаест дана.

4. Мед

Мед је обично прва намирница за којом посежемо када смо болесни. Да би се произвео отприлике један килограм меда, пчеле морају слетјети на цвијет око 100 000 пута. Цвјетни мед потјече од цвјетног нектара, док шумски мед настаје од слатких супстанци које пчеле заједно с нектаром покупе на дрвећу. Шумски мед углавном је лошијег квалитета, тамнији и има више минерала него цвјетна варијанта.

Доказано је да мед, прије свега цвјетни, јача имунитет, побољшава варење, побољшава обнављање ткива, има антибактеријска својства и убрзава отклањање токсина из организма.

5. Јабуково сирће

Јефтина намирница која се често користи и у сврхе мршављења односно подстицања брзине метаболизма, такође има антибиотска својства. Јабучни оцат, добијен ферментацијом свјежих јабука, садржи висок удио сирћетне и јабучне кисјелине, витамина, минерала и аминокиселина.Такође је добар извор пектина, витамина А, Б6, Ц, Е, тиамина, ликопена, ниацина, пантотенске киселине, рибофлавина и бета каротена.

Често се препоручује да се пије у чаши воде с додатком меда, али ако вам окус кашике јабуковог сирћета растопљеног у чаши воде није опција, једноставан начин на који га можете унијети је додавањем на салате.

5. Ђумбир

Ђумбир има снажна противупална и антибактеријска својства. Бројна истраживања показала су да помаже у превенцији грипа и прехладе, а врло повољно ђелује и на систем за варење. Од њега се најчешће кува чај, а може се и свјеже нарендан додати у бројна јела. Имајте на уму да је његов укус врло интензиван, па треба припазити на количину коју конзумирамо.

7. Рен

Сирови рен може помоћи у превенцији и лијечењу инфекције синуса, мокраћне бешике и кожних инфекција. У саставу рена налази се висок удио сумпора који доказано ђелује као антибиотик. Рен може помоћи у елиминацији паразита из система за варење, стимулисати рад имунолошког система и повећати ниво бијелих крвних зрнаца.

8. Куркума

Егзотична куркума има снажно ђеловање на читав организам, а може се додати као зачин разним јелима. Куркумин, главни активни састојак куркуме, има снажна противупална и антиоксидациона својства. Може ублажити симптоме грипа и прехладе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана