Sprečavaju upale i jačaju imunitet: Moćni antibiotici iz prirode

GS
Sprečavaju upale i jačaju imunitet: Moćni antibiotici iz prirode

Antibiotici su farmakološki agensi koji mogu potpuno uništiti patogene mikroorganizme ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje bez pričinjavanja značajnije štete organizmu domaćinu.

Savremena medicina snažno se oslanja na upotebu ovakvih hemijskih agensa u borbi protiv velikog broja zaraznih bolesti.

U narodnoj medicini u tu svrhu se već vjekovima koriste namirnice koje su prirodni antibiotici. U nastavku donosimo neke od njih.

Naravno, ove namirnice nisu zamjena za antibiotike koje vam prepisuje ljekar. One imaju svojstva antibiotika, ali nikako nisu u istom rangu s medicinskim i ciljano propisanim preparatima. Mogu spriječiti ili ublažiti upale i jačati imunitet, ali ukoliko se borite s upalom, svako konsultujte ljekara, piše zadovoljna.

1. Bijeli luk

Dokazano je da hemijski sastav bijelog luka, uključujući alicin, pokazuje antibakterijsko djelovanje. Bijeli luk se vjekovima koristi za borbu protiv zaraznih bolesti, a njegovo antibakterijsko đelovanje prvi put je opisano sredinom 1800-ih.

Najdjelotvorniji je kada se konzumira sirov, i to lagano usitnjen. Naime, kada ga lagano usitnimo iz njega se oslobađaju enzimi koji se pretvaraju u spomenuti alicin te ga takvog možemo dodati u sir, sos i slično.

Ako ne podnosite miris i ukus bijelog luka, na tržištu se može naći i u obliku praha, ulja, ekstrakta i tableta.

2. Luk

Luk je čest dodatak koji se koristi u pripremanju hrane, a sadrži snažne flavonoide koji đeluju poput antibiotika.

Da bi se povećala njegova đelotvornost, dobro ga je narezati i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Taj postupak će povećati izlučivanje fitonutrijenata zbog kojih se luk i ubraja među namirnice prirodne antibiotike.

3. Origanovo ulje

Origanovo ulje je jedno od najsnažnijih antibakterijskih esencijalnih ulja jer sadrži karvakrol i timol, dva antibakterijska i antigljivična spoja. Istraživanja pokazuju da je ulje origana đelotovrno protiv mnogih kliničkih sojeva bakterija, uključujući Ešerihiu koli i Pseudomonas eruginosa.

Da biste ulje origana koristili kao prirodni antibiotik, možete ga pomiješati s vodom ili kokosovim uljem. Treba biti oprezan jer je riječ o vrlo jakom ulju pa se nikada ne smije koristiti više od jedne do dvije kapi dnevno i to najviše četrnaest dana.

4. Med

Med je obično prva namirnica za kojom posežemo kada smo bolesni. Da bi se proizveo otprilike jedan kilogram meda, pčele moraju sletjeti na cvijet oko 100 000 puta. Cvjetni med potječe od cvjetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih supstanci koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošijeg kvaliteta, tamniji i ima više minerala nego cvjetna varijanta.

Dokazano je da med, prije svega cvjetni, jača imunitet, poboljšava varenje, poboljšava obnavljanje tkiva, ima antibakterijska svojstva i ubrzava otklanjanje toksina iz organizma.

5. Jabukovo sirće

Jeftina namirnica koja se često koristi i u svrhe mršavljenja odnosno podsticanja brzine metabolizma, takođe ima antibiotska svojstva. Jabučni ocat, dobijen fermentacijom svježih jabuka, sadrži visok udio sirćetne i jabučne kisjeline, vitamina, minerala i aminokiselina.Takođe je dobar izvor pektina, vitamina A, B6, C, E, tiamina, likopena, niacina, pantotenske kiseline, riboflavina i beta karotena.

Često se preporučuje da se pije u čaši vode s dodatkom meda, ali ako vam okus kašike jabukovog sirćeta rastopljenog u čaši vode nije opcija, jednostavan način na koji ga možete unijeti je dodavanjem na salate.

5. Đumbir

Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva. Brojna istraživanja pokazala su da pomaže u prevenciji gripa i prehlade, a vrlo povoljno đeluje i na sistem za varenje. Od njega se najčešće kuva čaj, a može se i svježe narendan dodati u brojna jela. Imajte na umu da je njegov ukus vrlo intenzivan, pa treba pripaziti na količinu koju konzumiramo.

7. Ren

Sirovi ren može pomoći u prevenciji i liječenju infekcije sinusa, mokraćne bešike i kožnih infekcija. U sastavu rena nalazi se visok udio sumpora koji dokazano đeluje kao antibiotik. Ren može pomoći u eliminaciji parazita iz sistema za varenje, stimulisati rad imunološkog sistema i povećati nivo bijelih krvnih zrnaca.

8. Kurkuma

Egzotična kurkuma ima snažno đelovanje na čitav organizam, a može se dodati kao začin raznim jelima. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažna protivupalna i antioksidaciona svojstva. Može ublažiti simptome gripa i prehlade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana