Пробајте свако јутро различит оброк са овим намирницама и ријешите проблем са одласком у тоалет

B92
Foto: Ilustracija

Када једете три оброка дневно и можда неке ужине између њих, вашем тијелу је потребан излаз за компоненте хране које вам заиста нису потребне.

Нажалост, када тијело није у стању да отпусти овај отпад са лакоћом – другим ријечима, борите се да имате здраво пражњење црева – можете се осјећати надувено, нелагодно и на крају затвор.

И као што сви знамо, затвор никоме није забава. Али шта узрокује затвор и коју храну можемо да укључимо у своју рутину да бисмо пружили олакшање током обављања велике нужде?

Затвор може бити посљедица недостатка уноса течности. Адекватно хидрирање је важно за оптимално варење. Неки други фактори који могу да изазову чест затвор укључују недостатак физичке активности, као и високо обрађену исхрану богату мастима.

Чиа семенке

Било да их ставите у смути или умутите кремасту шољицу пудинга, чиа семенке могу одиграти велику улогу у помоц́и вашем дигестивном систему да тече глатко.

Малине

Ако тражите слатку, укусну храну богату влакнима која може помоц́и код проблема са опстипацијом, пробајте шаку малина. 

Пасуљ

Чак и ако изађу из конзерве, влакна која пружају могу подржати ефикасност у вашем дигестивном тракту. Пасуљ је добар извор влакана која ублажавају затвор. Зато што влакна у пасуљу нису сварљива, помажу да се отпад брже и ефикасније прогура кроз црева.

Киноа

Сљедећи пут када будете морали да додате укусне угљене хидрате на тањир, препоручујемо вам киноу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана