Probajte svako jutro različit obrok sa ovim namirnicama i riješite problem sa odlaskom u toalet

B92
Foto: Ilustracija

Kada jedete tri obroka dnevno i možda neke užine između njih, vašem tijelu je potreban izlaz za komponente hrane koje vam zaista nisu potrebne.

Nažalost, kada tijelo nije u stanju da otpusti ovaj otpad sa lakoćom – drugim riječima, borite se da imate zdravo pražnjenje creva – možete se osjećati naduveno, nelagodno i na kraju zatvor.

I kao što svi znamo, zatvor nikome nije zabava. Ali šta uzrokuje zatvor i koju hranu možemo da uključimo u svoju rutinu da bismo pružili olakšanje tokom obavljanja velike nužde?

Zatvor može biti posljedica nedostatka unosa tečnosti. Adekvatno hidriranje je važno za optimalno varenje. Neki drugi faktori koji mogu da izazovu čest zatvor uključuju nedostatak fizičke aktivnosti, kao i visoko obrađenu ishranu bogatu mastima.

Čia semenke

Bilo da ih stavite u smuti ili umutite kremastu šoljicu pudinga, čia semenke mogu odigrati veliku ulogu u pomoći vašem digestivnom sistemu da teče glatko.

Maline

Ako tražite slatku, ukusnu hranu bogatu vlaknima koja može pomoći kod problema sa opstipacijom, probajte šaku malina. 

Pasulj

Čak i ako izađu iz konzerve, vlakna koja pružaju mogu podržati efikasnost u vašem digestivnom traktu. Pasulj je dobar izvor vlakana koja ublažavaju zatvor. Zato što vlakna u pasulju nisu svarljiva, pomažu da se otpad brže i efikasnije progura kroz creva.

Kinoa

Sljedeći put kada budete morali da dodate ukusne ugljene hidrate na tanjir, preporučujemo vam kinou. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana