Паметни телефони нису узрок депресије

Срна
Паметни телефони нису узрок депресије

Најновије научно истраживање професора психологије из америчке савезне државе Сјеверна Каролина показује да депресија код тинејџера није изазвана неумјереном употребом мобилних телефона.

Психолози су прегледали и анализирали четрдесетак студија које истражују да ли је кориштење паметних телефона повезано са депресијом и анксиозношћу међу тинејџерима. 

Закључак гласи да је "свака повезаност мала, те да није јасно да ли је случајна", преноси "МИТ технолоџи ривју". 

У студији је наведено да су истраживања која су до сада спроведена довела до "мјешавине" често супротстављених ставова о повезаности паметних телефона и друштвених медија са менталним проблемима. 

Најновије студије не нуде начин који би јасно разликовао узрок и посљедицу. 

Ова студија објављена је након научног чланка Еми Орбен, истраживача са Кембриџа, која, такође, наводи да се депресија не може директно повезати са тинејџерском употребом мобилних телефона. 

Орбенова је прегледала 80 систематских осврта и "метаанализа" ове теме и закључила да су "мале негативне повезаности између кориштења дигиталне технологије и добробити дјеце". 

И студија Џефа Хенкока, оснивача "Станфорд соушл медија лаба", дошла је до сличних закључака, преноси "Њујорк тајмс". 

Ови научни радови сугеришу да је цијела прича око тинејџера и времена које проводе пред екранима мобилних телефона - претјерана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана