Pametni telefoni nisu uzrok depresije

Srna
Pametni telefoni nisu uzrok depresije

Najnovije naučno istraživanje profesora psihologije iz američke savezne države Sjeverna Karolina pokazuje da depresija kod tinejdžera nije izazvana neumjerenom upotrebom mobilnih telefona.

Psiholozi su pregledali i analizirali četrdesetak studija koje istražuju da li je korištenje pametnih telefona povezano sa depresijom i anksioznošću među tinejdžerima. 

Zaključak glasi da je "svaka povezanost mala, te da nije jasno da li je slučajna", prenosi "MIT tehnolodži rivju". 

U studiji je navedeno da su istraživanja koja su do sada sprovedena dovela do "mješavine" često suprotstavljenih stavova o povezanosti pametnih telefona i društvenih medija sa mentalnim problemima. 

Najnovije studije ne nude način koji bi jasno razlikovao uzrok i posljedicu. 

Ova studija objavljena je nakon naučnog članka Emi Orben, istraživača sa Kembridža, koja, takođe, navodi da se depresija ne može direktno povezati sa tinejdžerskom upotrebom mobilnih telefona. 

Orbenova je pregledala 80 sistematskih osvrta i "metaanaliza" ove teme i zaključila da su "male negativne povezanosti između korištenja digitalne tehnologije i dobrobiti djece". 

I studija Džefa Henkoka, osnivača "Stanford soušl medija laba", došla je do sličnih zaključaka, prenosi "Njujork tajms". 

Ovi naučni radovi sugerišu da je cijela priča oko tinejdžera i vremena koje provode pred ekranima mobilnih telefona - pretjerana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana