Ово су предности боравка у тишини

GS
Foto: Unsplash

Данас готово да је тешко остати сам у тишини поред свих обавеза које нас чекају, али стручњаци вјерују да вријеме које проведемо на тај начин може донијети бројне користи.

Хипертензија

Повишени крвни притисак, односно хипертензија, често се назива "тихим убицом". Нека истраживања су показала да би боравак у тишини могао позитивно да утиче на његово смањење. Рецимо, у студији спроведеној 2006. откривено је да двоминутни период тишине послије слушања музике може значајно смањити пулс и крвни притисак.

Потребно је спровести више истраживање како би се утврдили дугорочни ефекти тишине на стање кардиоваскуларног система.

Побољшање концентрација

Тишина значајно може помоћи да се боље фокусирамо. Током проучавања из 2021. године 59 учесника обављало је задатке које у три различита окружења - уз тишину, буку и разговор у позадини.

Најнижи ниво стреса су имали особе које су радиле у тишини, али и и најмање когнитивно оптерећење.

Смиривање бујице мисли

Поједини стручњаци сматрају да учење да будемо у тишини и сами са собом може помоћи да се суздржимо од непотребног трошења енергије.

Утицај на мозак

Истраживање обављено на животињама из 2013. године дошло је до резултата да два сата тишине стимулише раст нових ћелија у хипокампусу код мишева, односно дијелу који је задужен за памћење и емоције, пише Аваз.

Иако то не мора да значи да су ефекти идентични на људе, резултати студија су свакако интригантни и отварају многа поља за истраживање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана