Ovo su prednosti boravka u tišini

GS
Foto: Unsplash

Danas gotovo da je teško ostati sam u tišini pored svih obaveza koje nas čekaju, ali stručnjaci vjeruju da vrijeme koje provedemo na taj način može donijeti brojne koristi.

Hipertenzija

Povišeni krvni pritisak, odnosno hipertenzija, često se naziva "tihim ubicom". Neka istraživanja su pokazala da bi boravak u tišini mogao pozitivno da utiče na njegovo smanjenje. Recimo, u studiji sprovedenoj 2006. otkriveno je da dvominutni period tišine poslije slušanja muzike može značajno smanjiti puls i krvni pritisak.

Potrebno je sprovesti više istraživanje kako bi se utvrdili dugoročni efekti tišine na stanje kardiovaskularnog sistema.

Poboljšanje koncentracija

Tišina značajno može pomoći da se bolje fokusiramo. Tokom proučavanja iz 2021. godine 59 učesnika obavljalo je zadatke koje u tri različita okruženja - uz tišinu, buku i razgovor u pozadini.

Najniži nivo stresa su imali osobe koje su radile u tišini, ali i i najmanje kognitivno opterećenje.

Smirivanje bujice misli

Pojedini stručnjaci smatraju da učenje da budemo u tišini i sami sa sobom može pomoći da se suzdržimo od nepotrebnog trošenja energije.

Uticaj na mozak

Istraživanje obavljeno na životinjama iz 2013. godine došlo je do rezultata da dva sata tišine stimuliše rast novih ćelija u hipokampusu kod miševa, odnosno dijelu koji je zadužen za pamćenje i emocije, piše Avaz.

Iako to ne mora da znači da su efekti identični na ljude, rezultati studija su svakako intrigantni i otvaraju mnoga polja za istraživanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana