Ово су љековита својства црњуше

ГС
Ово су љековита својства црњуше

Да ли сте се икада запитали који плави цвијет током зимских мјесеци једини цвјета у боровим шумама? То је Црњуша, а ево због чега је необична у односу на друго биље.

Ко год би се протеклих мјесеци упутио ван центра, пажњу би му привукао цвијет Црњуше, плаве боје, кога је блага зима наручито подстакла да цвјета у изобиљу.

Свако би се на први поглед запитао откуд толико цвијећа у периоду ван вегетације, али то за ову биљну врсту није ништа чудно, она заправо само и цвјета током зиме. Јединствена је, разликује се од других, припада породици вресова, а у години када је зима слична овогодишњој, она процвјета и у децембру.

Најчешће расте у шумама црног и бијелог бора, на каменитим и стрмим теренима, а осим што цвјета током зиме, необична је и што углавом расте у осојним, слабо освјетљеним странама, па чак и гдје током дана не допире ниједан сунчев зрак, док на мјестима која су осунчана готово да је и нема.

Црњуша је и веома медоносна биљна врста, а како су нам рекли златиборски пчелари даје добар, врло квалитетан мед, црне боје, који јој и оправдава име, пише Телеграф.

Њен мед најчешће пореде са бојом катрана, а у овом крају називају га и боровим медом.

У нашем народу њена љековита својства користе код проблема са крвним судовима и код болести бубрега, али и за лијечење реуме.

У златиборским шумама ових дана, Црњуша се најчешће може пронаћи на Торнику, Чавловцу, Тетребовцу, Боровој Глави...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана