Ovo su ljekovita svojstva crnjuše

GS
Ovo su ljekovita svojstva crnjuše

Da li ste se ikada zapitali koji plavi cvijet tokom zimskih mjeseci jedini cvjeta u borovim šumama? To je Crnjuša, a evo zbog čega je neobična u odnosu na drugo bilje.

Ko god bi se proteklih mjeseci uputio van centra, pažnju bi mu privukao cvijet Crnjuše, plave boje, koga je blaga zima naručito podstakla da cvjeta u izobilju.

Svako bi se na prvi pogled zapitao otkud toliko cvijeća u periodu van vegetacije, ali to za ovu biljnu vrstu nije ništa čudno, ona zapravo samo i cvjeta tokom zime. Jedinstvena je, razlikuje se od drugih, pripada porodici vresova, a u godini kada je zima slična ovogodišnjoj, ona procvjeta i u decembru.

Najčešće raste u šumama crnog i bijelog bora, na kamenitim i strmim terenima, a osim što cvjeta tokom zime, neobična je i što uglavom raste u osojnim, slabo osvjetljenim stranama, pa čak i gdje tokom dana ne dopire nijedan sunčev zrak, dok na mjestima koja su osunčana gotovo da je i nema.

Crnjuša je i veoma medonosna biljna vrsta, a kako su nam rekli zlatiborski pčelari daje dobar, vrlo kvalitetan med, crne boje, koji joj i opravdava ime, piše Telegraf.

Njen med najčešće porede sa bojom katrana, a u ovom kraju nazivaju ga i borovim medom.

U našem narodu njena ljekovita svojstva koriste kod problema sa krvnim sudovima i kod bolesti bubrega, ali i za liječenje reume.

U zlatiborskim šumama ovih dana, Crnjuša se najčešće može pronaći na Torniku, Čavlovcu, Tetrebovcu, Borovoj Glavi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana