Ове опасне хемикалије уносимо у тијело путем посуђа, а да то не знамо

ГС
Foto: Илустрација

ПФАС хемикалије или "вјечите хемикалије" створио је човјек јер су биле потребне у индустрији – њихово својство је да "одбијају" воду и масноћу, а користе се у папирној амбалажи за храну, козметици, текстилу за намештај и спортску одећу, електроници…

Оне се сматрају најтеже разградљивим хемикалијама, јер се након уласка у животну средину скоро уопште не разлажу!

Могу бити токсичне по сва жива бића – неке од њих су ендокрини ометачи – утичу на репродуктивну функцију и развој плода, касније на имуни систем дјетета (могу смањити имуни одговор на вакцину), а могу имати улогу и у развоју извјесних типова карцинома (тестис, бубрези).

Вјечите хемикалије су често на површини нељепивог посуђа попут тигања, зато је боље бирати посуђе без тог премаза.

Такође, ових хемикалија има у пластичним флашама и чинијама које нису БПА frее. БПА је ознака за опасну хемикалију бисфенол А, коју просто морате избjегавати. Дjеци увијек дајте флашицу која има ознаку БПА frее.

БПА може бити и на површини рециклираног тоалет-папира, помоћу ког директно у тијело уносите хемикалију која негативно утиче на здравље фетуса, беба и мале дјеце, а код одраслих подстиче гојазност.

БПА се повезује са болестима срца, дијабетесом, проблемима штитне жлијезде, репродуктивним проблемима, хиперактивношћу и карциномом. Како бисте били сигурни да сте безбједни, бирајте производе који су БПА фрее.

Управо зато, умјесто рециклираног папира и убруса, увијек бирајте папир од 100 одсто целулозе који производи бренд којем можете вјеровати и који има сертификате који гарантују његову безбједност.

Такође, у храни за понијети може бити ПФАС хемикалија, јер су паковања у која се та храна ставља премазана слојем који треба да спријечи цурење.

Наравно, питате се како уопште живјети кад смо у свим сферама окружени и нападнути разним нездравим једињењима? Потребно је бити освјешћен, читати декларацију, пазити који бренд купујете (неки у средњем слоју тоалет-папира имају рециклажу) и водити рачуна да папир задовољава ИФЦ стандард - онај који гарантује да је све безбиједно за употребу - а то је истакнуто на амбалажи, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана