Ove opasne hemikalije unosimo u tijelo putem posuđa, a da to ne znamo

GS
Foto: Ilustracija

PFAS hemikalije ili "vječite hemikalije" stvorio je čovjek jer su bile potrebne u industriji – njihovo svojstvo je da "odbijaju" vodu i masnoću, a koriste se u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, elektronici…

One se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, jer se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu!

Mogu biti toksične po sva živa bića – neke od njih su endokrini ometači – utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda, kasnije na imuni sistem djeteta (mogu smanjiti imuni odgovor na vakcinu), a mogu imati ulogu i u razvoju izvjesnih tipova karcinoma (testis, bubrezi).

Vječite hemikalije su često na površini neljepivog posuđa poput tiganja, zato je bolje birati posuđe bez tog premaza.

Takođe, ovih hemikalija ima u plastičnim flašama i činijama koje nisu BPA free. BPA je oznaka za opasnu hemikaliju bisfenol A, koju prosto morate izbjegavati. Djeci uvijek dajte flašicu koja ima oznaku BPA free.

BPA može biti i na površini recikliranog toalet-papira, pomoću kog direktno u tijelo unosite hemikaliju koja negativno utiče na zdravlje fetusa, beba i male djece, a kod odraslih podstiče gojaznost.

BPA se povezuje sa bolestima srca, dijabetesom, problemima štitne žlijezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom. Kako biste bili sigurni da ste bezbjedni, birajte proizvode koji su BPA free.

Upravo zato, umjesto recikliranog papira i ubrusa, uvijek birajte papir od 100 odsto celuloze koji proizvodi brend kojem možete vjerovati i koji ima sertifikate koji garantuju njegovu bezbjednost.

Takođe, u hrani za ponijeti može biti PFAS hemikalija, jer su pakovanja u koja se ta hrana stavlja premazana slojem koji treba da spriječi curenje.

Naravno, pitate se kako uopšte živjeti kad smo u svim sferama okruženi i napadnuti raznim nezdravim jedinjenjima? Potrebno je biti osvješćen, čitati deklaraciju, paziti koji brend kupujete (neki u srednjem sloju toalet-papira imaju reciklažu) i voditi računa da papir zadovoljava IFC standard - onaj koji garantuje da je sve bezbijedno za upotrebu - a to je istaknuto na ambalaži, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana