Од мањка сна се осјећамо старије

Танјуг
Од мањка сна се осјећамо старије

СТОКХОЛМ - Истраживање научника у Шведској показало је да су двије ноћи скраћеног сна довољне да се људи осјећају неколико година старије, као и да је редован сан кључан да се људи осјећају млађе, преноси Гардијан.

Преко 400 волонтера старих од 18 до 70 година одговарали су на питања о томе колико старо се осјећају и колико ноћи у претходних мјесец дана су спавали лоше, а њихова поспаност је мјерена према скали која је стандардна за психолошка истраживања.

За сваки дан слабог сна, волонтери су се у просјеку, према субјективним мјерилима коришћеним у студији, осјећали три мјесеца старије, а они који нису пријавили да су лоше спавали су се осјећали и до шест година млађе.

Другој групи волонтера старих од 18 до 46 година постављана су питања о томе како су се осјећали послије двије ноћи са довољно сна (девет сати) и после двије ноћи са по четири сата сна.

У другом случају са мање сна, испитаници су се у просеку осјећали 4,44 године старије.

-Сан има велики утицај на то колико старо се осјећате и то није везано само за ваше дугорочне обрасце спавања. Чак и кад спавате мање само двије ноћи, то има прави утицај на то како се осјећате. Ако хоћете да се осјећате млађе, најважније је да чувате свој сан - рекла је ауторка студије из Каролинска института из Стокхолма Леони Балтер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана