Очи код пацијената могу да открију симптоме дугог ковида

Срна
Очи код пацијената могу да открију симптоме дугог ковида

Симптоми дугог ковида су у великој мјери невидљиви оку, али ново истраживање сугерише да би један од њих могао буквално у нас да “гледа”.

Дуги ковид укључује бројне исцрпљујуће симптоме које трпи и до 30 одсто пацијената дуго након опоравка од акутне САРС-ЦоВ-2 инфекције, а то су дезоријентисаност, главобоља, умор, губитак укуса и мириса и још много тога.

Многе од ових тегоба споља нису увек очигледне, али према новој студији, дуги ковид се заправо може открити у очима пацијената, у виду оштећења нерава која се могу видети на рожњачи.

Рожњача је провидна купола која формира предњу површину ока, покривајући дужицу ока и зеницу.

Оштећење нерва у рожњачи може се открити неинвазивном ласерском техником која се назива конфокална микроскопија рожњаче (ЦЦМ), а коју истраживачи користе за идентификовање абнормалности рожњаче које се јавља због разних болести, попут оштећења нерва од дијабетеса, мултипле склерозе и фибромиалгије.

Овде је тим користио исту технику да би утврдио да ли ЦЦМ може да идентификује оштећење рожњаче и повећан број дендритичних ћелија (ДЦ, врста ћелије имуног система) код случајева дугог ковида. Упоређивали су резултате 40 пацијената који су боловали од ковида са резултатима 30 здравих особа које никада нису боловале од короне.

Према истраживачима, ЦЦМ метода може да укаже на дуги ковид, јер је скенирање рожњаче дијела ковид групе (пацијенти који су пријавили трајне неуролошке симптоме након опоравка од вируса) показало да имају веће оштећење и губитак нервних влакана рожњаче, заједно са већим бројем дендритичних ћелија него здрави учесници.

Иако је ово само мала студија - и то посматрачка студија, која не може да потврди да је Ковид 19 заиста проузроковао абнормалности рожњаче код ових пацијената - везе овде ипак представљају додатне доказе о томе како инфекција САРС-ЦоВ-2 може да доведе до неуролошких и неуропатских проблема.

То би могло бити због потенцијалних поремећаја у развоју здравих нервних влакана, што доводи до повећања дендритичних ћелија које се појављују као део нашег имуног одговора.

“Ови налази су у складу са урођеним имунолошким и инфламаторним процесом који карактеришу миграција и акумулација дендричних ћелија у централној рожњачи код бројних имунолошких и инфламаторних стања”, објашњава тим.

“Даља студија релативне промене густине зрелих и незрелих ћелија и нерава рожњаче код пацијената са ковидом 19 током времена може да пружи јаснији увид у то како долази до имунолошке и инфламаторне дегенерације нерва.”

Према резултатима, пацијенти са тежим случајевима ковида 19 показивали су веће оштећење рожњаче, па је могуће да овде приказане абнормалности ока потичу од начина на који се болест јавља код пацијената, сугеришу истраживачи.

“Конфокална микроскопија рожњаче може бити клиничку корисна као брзи објективни офталмолошки тест за процену пацијената са дугим ковидом”, кажу истраживачи.

Истраживање је објављено у у Бритиш Џурнал ов Офтамолоџи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана