Oči kod pacijenata mogu da otkriju simptome dugog kovida

Srna
Oči kod pacijenata mogu da otkriju simptome dugog kovida

Simptomi dugog kovida su u velikoj mjeri nevidljivi oku, ali novo istraživanje sugeriše da bi jedan od njih mogao bukvalno u nas da “gleda”.

Dugi kovid uključuje brojne iscrpljujuće simptome koje trpi i do 30 odsto pacijenata dugo nakon oporavka od akutne SARS-CoV-2 infekcije, a to su dezorijentisanost, glavobolja, umor, gubitak ukusa i mirisa i još mnogo toga.

Mnoge od ovih tegoba spolja nisu uvek očigledne, ali prema novoj studiji, dugi kovid se zapravo može otkriti u očima pacijenata, u vidu oštećenja nerava koja se mogu videti na rožnjači.

Rožnjača je providna kupola koja formira prednju površinu oka, pokrivajući dužicu oka i zenicu.

Oštećenje nerva u rožnjači može se otkriti neinvazivnom laserskom tehnikom koja se naziva konfokalna mikroskopija rožnjače (CCM), a koju istraživači koriste za identifikovanje abnormalnosti rožnjače koje se javlja zbog raznih bolesti, poput oštećenja nerva od dijabetesa, multiple skleroze i fibromialgije.

Ovde je tim koristio istu tehniku da bi utvrdio da li CCM može da identifikuje oštećenje rožnjače i povećan broj dendritičnih ćelija (DC, vrsta ćelije imunog sistema) kod slučajeva dugog kovida. Upoređivali su rezultate 40 pacijenata koji su bolovali od kovida sa rezultatima 30 zdravih osoba koje nikada nisu bolovale od korone.

Prema istraživačima, CCM metoda može da ukaže na dugi kovid, jer je skeniranje rožnjače dijela kovid grupe (pacijenti koji su prijavili trajne neurološke simptome nakon oporavka od virusa) pokazalo da imaju veće oštećenje i gubitak nervnih vlakana rožnjače, zajedno sa većim brojem dendritičnih ćelija nego zdravi učesnici.

Iako je ovo samo mala studija - i to posmatračka studija, koja ne može da potvrdi da je Kovid 19 zaista prouzrokovao abnormalnosti rožnjače kod ovih pacijenata - veze ovde ipak predstavljaju dodatne dokaze o tome kako infekcija SARS-CoV-2 može da dovede do neuroloških i neuropatskih problema.

To bi moglo biti zbog potencijalnih poremećaja u razvoju zdravih nervnih vlakana, što dovodi do povećanja dendritičnih ćelija koje se pojavljuju kao deo našeg imunog odgovora.

“Ovi nalazi su u skladu sa urođenim imunološkim i inflamatornim procesom koji karakterišu migracija i akumulacija dendričnih ćelija u centralnoj rožnjači kod brojnih imunoloških i inflamatornih stanja”, objašnjava tim.

“Dalja studija relativne promene gustine zrelih i nezrelih ćelija i nerava rožnjače kod pacijenata sa kovidom 19 tokom vremena može da pruži jasniji uvid u to kako dolazi do imunološke i inflamatorne degeneracije nerva.”

Prema rezultatima, pacijenti sa težim slučajevima kovida 19 pokazivali su veće oštećenje rožnjače, pa je moguće da ovde prikazane abnormalnosti oka potiču od načina na koji se bolest javlja kod pacijenata, sugerišu istraživači.

“Konfokalna mikroskopija rožnjače može biti kliničku korisna kao brzi objektivni oftalmološki test za procenu pacijenata sa dugim kovidom”, kažu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u u Britiš Džurnal ov Oftamolodži.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana