Научници пронашли 4 разлога због којих је добро попити мало пива

Г.С.
Научници пронашли 4 разлога због којих је добро попити мало пива

Нутриционисти у Шпанији утврдили су како мала количина пива може на на дужи период може да побољша ваше здавље.

Прије него што истражимо шта је открила ова студија, било би разборито напоменути: Не промовишемо алкохол, па чак ни алкохолно пиће. У овој метаанализи, која је недавно објављена у међународном, рецензираном часопису “Nutrients”, тим истраживача из области исхране и науке о храни у Шпанији испитивао је студије од 2007. до 2020. године које су разматрале ефекте углавном алкохолних пића на здравље.

Међутим, неки закључци студија, сугерисали су да постоје здравствене користи од природних хранљивих материја у пиву, а не сам алкохол. Будући да избор безалкохолних пива никада није био обилнији, делови ове студије значе и добре вијести за пивопије који се уздржавају од алкохолног пива.

Такође је важно и то што су истраживачи који су спровели ову мета-анализу открили да је врло умјерена конзумација пива била пресудна за доживљавање здравствених благодати пива.

У ствари, сугеришу да је максимум само једно пиће дневно за жене, а два за мушкарце. На основу тих мјера сазнајте шта су открили о могућим здравственим користима пива.

Умјерено конзумирање пива може да вас заштити од кардиоваскуларних болести. Истраживачи наводе да је пет од шест студија које су изабрали за преглед идентификовало “заштитни ефекат умереног пијења алкохола на кардиоваскуларне болести”.

Пиво може помоћи у превенцији дијабетеса код мушкараца

Истраживачи наводе: “Мушкарци који су се суздржавали од конзумирања пива, имали су знатно већи ризик од развоја абнормалне регулације глукозе , у односу на оне који повремено попију чашу или две. Повремена конзумација пива може бити заштитна.

Умјерено пијење пива може вас заштитити од кардиоваскуларних болести

Истраживачи наводе да је пет од шест студија које су изабрали за преглед идентификовало „заштитни ефекат умјереног пијења алкохола на кардиоваскуларне болести”. То је важило за појединце који су редовно пили до двије чаше пива недјељно у поређењу са апстинентима и повременим конзументима.

Пиво је повезано са здравијом густином костију

Када посматрају густину костију и ризик од прелома код старијих особа, истраживачи у тренутној студији наводе да су “врло ниски нивои потрошње били повезани са смањеним ризиком од прелома”.

За ову промјенљиву они сугеришу да “могу да буду укључене и безалкохолне компоненте пива”, јер научници објашњавају: “Остала једињења присутна у пиву (нпр. Фитоестрогени као што је 8-пренилнарингенин) дјелују синергијски са силицијумом да стимулишу ћелије остеобласта (коштане ћелије) , побољшавају структуру костију и помажу у реминерализацији костију и зуба”.

Пиво може смањити холестерол

Истраживачи упућују на неколико студија које су сугерисале да пиво помаже у промоцији доброг холестерола и регулише прераду лошег холестерола у тијелу. Великим дијелом захваљујући антиоксидантима у овом пићу. Важно је напоменути да је ово пронађено када се конзумира врло мала количина пива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана