Naučnici pronašli 4 razloga zbog kojih je dobro popiti malo piva

G.S.
Naučnici pronašli 4 razloga zbog kojih je dobro popiti malo piva

Nutricionisti u Španiji utvrdili su kako mala količina piva može na na duži period može da poboljša vaše zdavlje.

Prije nego što istražimo šta je otkrila ova studija, bilo bi razborito napomenuti: Ne promovišemo alkohol, pa čak ni alkoholno piće. U ovoj metaanalizi, koja je nedavno objavljena u međunarodnom, recenziranom časopisu “Nutrients”, tim istraživača iz oblasti ishrane i nauke o hrani u Španiji ispitivao je studije od 2007. do 2020. godine koje su razmatrale efekte uglavnom alkoholnih pića na zdravlje.

Međutim, neki zaključci studija, sugerisali su da postoje zdravstvene koristi od prirodnih hranljivih materija u pivu, a ne sam alkohol. Budući da izbor bezalkoholnih piva nikada nije bio obilniji, delovi ove studije znače i dobre vijesti za pivopije koji se uzdržavaju od alkoholnog piva.

Takođe je važno i to što su istraživači koji su sproveli ovu meta-analizu otkrili da je vrlo umjerena konzumacija piva bila presudna za doživljavanje zdravstvenih blagodati piva.

U stvari, sugerišu da je maksimum samo jedno piće dnevno za žene, a dva za muškarce. Na osnovu tih mjera saznajte šta su otkrili o mogućim zdravstvenim koristima piva.

Umjereno konzumiranje piva može da vas zaštiti od kardiovaskularnih bolesti. Istraživači navode da je pet od šest studija koje su izabrali za pregled identifikovalo “zaštitni efekat umerenog pijenja alkohola na kardiovaskularne bolesti”.

Pivo može pomoći u prevenciji dijabetesa kod muškaraca

Istraživači navode: “Muškarci koji su se suzdržavali od konzumiranja piva, imali su znatno veći rizik od razvoja abnormalne regulacije glukoze , u odnosu na one koji povremeno popiju čašu ili dve. Povremena konzumacija piva može biti zaštitna.

Umjereno pijenje piva može vas zaštititi od kardiovaskularnih bolesti

Istraživači navode da je pet od šest studija koje su izabrali za pregled identifikovalo „zaštitni efekat umjerenog pijenja alkohola na kardiovaskularne bolesti”. To je važilo za pojedince koji su redovno pili do dvije čaše piva nedjeljno u poređenju sa apstinentima i povremenim konzumentima.

Pivo je povezano sa zdravijom gustinom kostiju

Kada posmatraju gustinu kostiju i rizik od preloma kod starijih osoba, istraživači u trenutnoj studiji navode da su “vrlo niski nivoi potrošnje bili povezani sa smanjenim rizikom od preloma”.

Za ovu promjenljivu oni sugerišu da “mogu da budu uključene i bezalkoholne komponente piva”, jer naučnici objašnjavaju: “Ostala jedinjenja prisutna u pivu (npr. Fitoestrogeni kao što je 8-prenilnaringenin) djeluju sinergijski sa silicijumom da stimulišu ćelije osteoblasta (koštane ćelije) , poboljšavaju strukturu kostiju i pomažu u remineralizaciji kostiju i zuba”.

Pivo može smanjiti holesterol

Istraživači upućuju na nekoliko studija koje su sugerisale da pivo pomaže u promociji dobrog holesterola i reguliše preradu lošeg holesterola u tijelu. Velikim dijelom zahvaljujući antioksidantima u ovom piću. Važno je napomenuti da je ovo pronađeno kada se konzumira vrlo mala količina piva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana