Могу ли састојци попут кофеина, чилија и других зачина убрзати метаболизам

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Људи најчешће говоре у убрзавању метаболизма када желе смршати, а широко познате теорије да зачини, љута храна и други састојци који покрећу организам могу помоћи немају директне везе с метаболизмом већ с разградњом ових састојака у организму.

 Имати појачан или брз метаболизам значи бити у могућности брзо приступити енергији из хране и ефикасно се ријешити отпада. Успорен метаболизам, с друге стране, има супротан ефекат.

Постоји много различитих процеса, сигнала и сложених вишеструких путева који контролирају наш метаболизам који укључују мозак, мишиће и станице и органе.

Једна од најчешћих заблуда у које људи вјерују јесте она да одређена врста хране може унаприједити и убрзати метаболизам.Научници одбацују ту идеју као "лажну" - а теорија да намјернице као што су кајенски бибер и зелени чај убрзавају наш метаболизам заснива се на ономе што стручњаци називају "веома лабавим научним тврдњама".

Оно што супстанце попут кофеина могу јесте учинити доступним више масних киселина у мишићима које ће се користити за енергију, али то је врло различито од конкретног сагоријевања масти.Метаболизам је у основи само начин на који наше тијело одлучује да створи енергију - ради се о претварању калорија које уносимо у енергију.

Природни "појачивачи" као што су кофеин и зачини у суштини не убрзавају метаболизам, већ помажу кориштењу супстанци потребних за енергију.

А крајњи циљ јачања метаболизма заправо није кориштење више енергије - већ ефикасност и очување енергије.Вриједи рећи да је неким намјерницама потребно више енергије за разградњу и пробаву, попут протеина и хране богате влакнима. Мала студија из 2021. године открила је да дијета са високим садржајем протеина повећава дневну потрошњу енергије у поређењу са дијетама са ниским садржајем протеина. Али то не значи да је ваше тијело суштински промијењено или да је ваше цјелокупно метаболичко здравље побољшано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана