Модерна: Наша вакцина ефикасна 94.5%, може да се чува на 8Ц°

Срна
Модерна: Наша вакцина ефикасна 94.5%, може да се чува на 8Ц°

ВАШИНГТОН - Фармацеутска кућа Модерна је данас саопштила да је ефикасност њене експерименталне вакцине против корона вируса 94.5 одсто, а информација се базира на последњој фази клиничког тестирања.

Ово је друга америчка компанија која је у само седам дана избацила вакцину са великом ефикасносћу против Ковид-19, прије Модерне то је учинио Фајзер, чија је ефикасност нешто изнад 90 одсто, пренео је Ројтерс.

Осим ефикасности, издваја се још једна битна ствар код Модернине вакцине - не захтијева чување на екстремно ниским температурама, већ је стабилна на температурама од два до осам степени 30 дана, а шест мјесеци може да се чува на температури од минус 20.

Фајзерова вакцина мора бити чувана на минус 70, док руска Спутњик В, која је ефикасна 92 одсто, може да се чува на минус 18.

Модерна је до ових резултата стигла на основу тестирања 30.000 волонтера, а још чека да здравствено регулаторно тијело САД дозволи употребу.

Повjереница Европске уније за здравство Стела Киријакидис, изјавила је данас да је ЕУ у преговорима са америчком компанијом Модерна око обезбjеђивања доза кандидата за вакцину против ковид-19, али преговори још нису завршени.

"Преговори са компанијом су у току. Још нисмо закључили или потписали уговор", рекла је Киријакидис посланицима ЕУ на редовном саслушању, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана